Μια «ήσυχη» χρονιά, δυστυχώς, για αρχαιολογικούς χώρους

Μια «ήσυχη» χρονιά, δυστυχώς, για αρχαιολογικούς χώρους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώρο των ολύμπιων θεών θεωρούν αρκετοί τις σπάνιες στιγμές ηρεμίας που απολαμβάνουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το δώρο όμως για πολλούς θεωρείται κατάρα που ελπίζουν να «σπάσει» γρήγορα, κορωνοϊού θέλοντος φυσικά.

Σε μερικές μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και ένας μήνας από τη μέρα που άνοιξαν τις πύλες τους τα μουσεία στο κοινό και η κίνηση, αν και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, παραμένει υποτονική. «Ξεκινήσαμε πολύ χαμηλά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Παναγιώτης Νταής, «με μερικές χιλιάδες επισκέπτες πανελλαδικά». Ο κ. Νταής επισημαίνει ότι από το άνοιγμα των συνόρων της χώρας την 1η Ιουλίου η επισκεψιμότητα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αγγίζοντας «τις δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες».

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπως και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας (Κεραμεικός, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο, Λύκειο Αριστοτέλους) η χαμηλή κίνηση των πρώτων ημερών παρουσιάζει μια αυξητική τάση. Το ίδιο, μας λέει ο κ. Νταής, συμβαίνει και στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που παραδοσιακά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επισκεπτών, δηλαδή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Μουσείο των Δελφών και στην Κνωσό, η οποία φαίνεται να αποκτά ένα προβάδισμα.

Μια «ήσυχη» χρονιά, δυστυχώς, για αρχαιολογικούς χώρους-1

Ο πρόεδρος του ΤΑΠ αποφεύγει να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς επισκεπτών, καθώς, όπως μας λέει, βρίσκονται σε εξέλιξη η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς. Σε γενικές γραμμές, όμως, η κίνηση στους αρχαιολογικούς χώρους ξεκίνησε από τις 18 έως τα τέλη Μαΐου από το 3% σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. «Το ποσοστό αυτό σταδιακά βελτιώνεται με αποτέλεσμα το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου να ανέλθει στο 5%, το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου (με το άνοιγμα και των αρχαιολογικών μουσείων) να φτάσει στο 15% και στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου να αγγίξει ακόμη και το 22%, κάτι που μας προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον», σημειώνει ο κ. Νταής. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά των εσόδων που εισρέουν στα ταμεία του ΥΠΠΟ. «Θα έχουμε μια ήσυχη χρονιά», μας λέει και συμπληρώνει ότι «όσο απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, αίρονται οι περιορισμοί στα ταξίδια από το εξωτερικό και αυξάνονται οι τουριστικές ροές, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να ανεβούν ακόμη περισσότερο».

Η επιδημία του κορωνοϊού πήγε πίσω και τους διαγωνισμούς για το άνοιγμα των 18 κλειστών –τα προηγούμενα πέντε χρόνια– αναψυκτηρίων και μάλιστα φόβισε μερικούς υποψήφιους μισθωτές. Τελικά οι διαγωνιστικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν για τα 14 από αυτά και τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν οι ανάδοχοι για να ανοίξουν. Για τέσσερα από αυτά (Βεργίνας, Δωδώνης, αρχαιολογικών μουσείων Θεσσαλονίκης και Ρόδου) που οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι και για επιπλέον τρία (Ανάκτορο Μαλίων Κρήτης, Βραυρώνα, Ανάκτορο του Νέστορα) το ΤΑΠ θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος για απευθείας ανάθεση για 18 μήνες αλλά με έναν «μίνι διαγωνισμό» με απλά χαρακτηριστικά.

Μια «ήσυχη» χρονιά, δυστυχώς, για αρχαιολογικούς χώρους-2

Σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και το νέο σχέδιο νόμου για την οργάνωση του ΤΑΠ και τη μετατροπή του στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν και το φλέγον θέμα των προμηθειών των πωλητηρίων. Ο κ. Νταής επισημαίνει ότι ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση του θεσμού της παρακαταθήκης αλλά και μια ευελιξία στην αγορά προϊόντων που βλέπει το Ταμείο ότι είναι ευπώλητα και προτιμώνται από τους επισκέπτες. Πάντως για όσους ακόμα πιστεύουν ότι το ΤΑΠ δεν χρειάζεται να αλλάξει, αρκεί να επισημάνουμε ότι μέσα στον διαθέσιμο χρόνο της πανδημίας το Ταμείο κατάφερε να ολοκληρώσει μια εργασία που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια: την εγκατάσταση συστήματος που σκανάρει το barcode των προϊόντων και βγάζει αυτόματα την τιμή τους, κάτι που υπάρχει στο λιανικό εμπόριο εδώ και χρόνια. Το σύστημα μπήκε βέβαια μόνο σε οκτώ πωλητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή