Μέρκελ: «Πολιτική επιταγή και βιώσιμη επένδυση» η αλληλεγγύη

Μέρκελ: «Πολιτική επιταγή και βιώσιμη επένδυση» η αλληλεγγύη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση» στην ιστορία της, δήλωσε προ ολίγου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πρώτο της ταξίδι εκτός Γερμανίας μετά την επιβολή των μέτρων καραντίνας, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις περισσότερες από 100.000 ζωές που έχουν χαθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, για τους ανθρώπους που δεν έχουν δει τα αγαπημένα τους πρόσωπα για μήνες ή που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί τους στις τελευταίες τους στιγμές. «Θα πρέπει να το έχουμε κατά νου αυτό όταν συζητούμε για την ανάκαμψη», τόνισε.

Σχετικά με τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το ταμείο ανάκαμψης που θα τον συνοδεύσει, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία «ταχέως…πριν τις καλοκαιρινές διακοπές». Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «πρέπει όλοι να κάνουν κινήσεις συμβιβασμού», τόνισε. Σε αυτές τις «πρωτοφανείς συνθήκες», είπε, η Γερμανία τάσσεται υπέρ των 500 δισ. σε επιχορηγήσεις: «οι πιο βαριά πληγείσες χώρες και οι πολίτες πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη μας· είναι και προς το δικό μας συμφέρον να το διασφαλίσουμε αυτό». Η αλληλεγγύη, όπως είπε, «εκτός από πολιτική επιταγή, είναι και βιώσιμη επένδυση». Παράλληλα, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να επωμιστούν υπερβολικά μεγάλο βάρος οι πιο ισχυρές οικονομίες…Όλοι πρέπει να δουν την κατάσταση με τα μάτια των άλλων».

Η αποτυχία εξεύρεσης λύσης «θα πλήξει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα», είπε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μία οικονομικά κα κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη». Ειδική έμφαση, όπως ανέφερε, θα δοθεί κατά το επόμενο εξάμηνο στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και στα δικαιώματα των ανηλίκων.  Προειδοποίησε δε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού καραδοκούν και ότι για να νικηθούν πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι «ο εθνικισμός μας υποβιβάζει όλους». Η Ευρώπη, τόνισε, είναι ένα «ζωντανό εγχείρημα, το οποίο διαμορφώνουμε μαζί…δεν περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών μας· τα διευρύνει».

Η κ. Μέρκελ εστίασε επίσης στο ζήτημα της προστασίας της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και των ατομικών ελευθεριών στην Ευρώπη. Τόνισε ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει «πρόσχημα» για τον περιορισμό των ελευθεριών και μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν για την ίδια να αποφασίσει την επιβολή των μέτρων καραντίνας, έχοντας ζήσει «35 χρόνια σε μία ανελεύθερη κοινωνία». Οι δημοκρατίες προϋποθέτουν «την αλήθεια και τη διαφάνεια», είπε, και «δεν υφίστανται χωρίς ελευθερία έκφρασης και κριτικής».

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία στηρίζει τους στόχους που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 50-55% σε σύγκριση με το 1990 και ότι ο στόχος για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 «πρέπει να γίνει νομικά δεσμευτικός».

Προτεραιότητα για τη Γερμανία είναι και η ψηφιακή μετάβαση. Η καγκελάριος επιχείρησε στην ομιλία να κατευνάσει τους φόβους για την καταστροφή θέσεων εργασίας την οποία θα επιφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Μίλησε επίσης για την ανάγκη η Ε.Ε. να θωρακίσει την «ψηφιακή κυριαρχία» της ώστε να μην εξαρτάται τεχνολογικά από τρίτες χώρες, ειδικά σε κρίσιμα πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντική υπολογιστική και οι υποδομές δεδομένων.

Τέλος, η κ. Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενισχύσει την αυτονομία της στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. «Ζούμε σε μία εποχή τεράστιων αναταραχών και πρέπει να μπορούμε να βασιζόμαστε περισσότερο στον εαυτό μας και να αποφασίζουμε μόνοι μας για το κοινό μας μέλλον», τόνισε. Πέρα από το Brexit, όπου η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έχει υπάρξει «ισχνή, για να το θέσω διπλωματικά» και όπου επανέλαβε ότι πρέπει η Ε.Ε. να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για τη νέα εμπορική σχέση, η καγκελάριος ανέφερε τρία ακόμα μέτωπα στα οποία θα εστιάσει η γερμανική προεδρία: το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τη στενότερη συνεργασία με την Αφρική και τις σχέσεις με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή