Μπολσονάρο με Covid-19: «Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη. Εσύ;»

Μπολσονάρο με Covid-19: «Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη. Εσύ;»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο ανακοίνωσε την Τρίτη πως διαγνώστηκε θετικός στη νόσο Covid-19, την «γριπούλα» οπως έχει αποκαλέσει πολλές φορές ο ίδιος την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο ίδιος – όπως και ο Τραμπ – έχει ανακοινώσει ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη — ένα κοκτέηλ που  προβάλει ως θεραπεία για την COVID-19 και το προτείνει ευρέως στους Βραζιλιάνους, παρότι ελάχιστα τεκμήρια υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά της. 

O Βραζιλιάνος πρόεδρος εναποθέτει τις ελπίδες του για ίαση του ίδιου – αλλά και των δεκάδων χιλιάδων Bραζιλιάνων που νοσούν, σε μία μη εγκεκριμμένη θεραπεία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μπολσονάρο είπε ότι έχει πάρει ήδη δύο αρχικές δόσεις του κοκτέιλ και αισθάνθηκε καλύτερα σχεδόν αμέσως. Μετάνιωσε μάλιστα, όπως είπε, που δεν το χρησιμοποιούσε νωρίτερα (προληπτικά, όπως και ο Τραμπ). «Αν είχα πάρει προληπτικά την υδροξυχλωροκίνη, θα εξακολουθούσα να δουλεύω, αντί να βρίσκομαι σε καραντίνα», είπε ο Μπολσονάρο.

Αργότερα, σε ένα ξεχωριστό βίντεο, πήρε ένα τρίτο χάπι. Όπως είπε ότι γνώριζε ότι υπάρχουν άλλες θεραπείες, αλλά σημείωσε ότι «καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί».

«Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη. Εσύ;» κατέληξε ως πρωταγωνιστής σε διαφημιστικό σποτ. 

Τα δύο αυτά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά κατά της ελονοσίας, ενώ η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Ορισμένες χώρες επέτρεψαν τη δοκιμή των φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19 και ορισμένοι γιατροί ανέφεραν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα φάρμακα δεν έχουν κανένα όφελος για τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Για παράδειγμα, Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιούνιο ανακάλεσε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τις ουσίες υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, λέγοντας ότι «δεν ήταν πλέον πιθανό τα φάρμακα να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του COVID-19». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή