ΗΠΑ: Τρία εκατ. κρούσματα, αλλά «πάμε καλά»

ΗΠΑ: Τρία εκατ. κρούσματα, αλλά «πάμε καλά»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι εφόσον εκλεγεί, θα ακυρώσει, από την πρώτη κιόλας μέρα της προεδρίας του, την εντολή που έδωσε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση το καταστατικό του ΠΟΥ, η ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα χρόνο.

Η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τον διεθνή οργανισμό εν μέσω πανδημίας εξυπηρετεί κατά βάση την αναζήτηση εκ μέρους του αποδιοπομπαίου τράγου για το γεγονός ότι ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ. 

Μετά τον ΠΟΥ, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τα σχολεία της ίδιας του της χώρας, απειλώντας το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε περίπτωση που συνεχιστούν από Σεπτέμβριο τα μαθήματα εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως. «Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι θα τους βλάψει πολιτικά αν έχουν ανοίξει τα σχολεία πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου» είπε ο Τραμπ. «Αλλά είναι σημαντικό για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους. Μπορεί να κόψω τη χρηματοδότηση αν δεν ανοίξουν». Το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αρμοδιότητα των Πολιτειών, αλλά το ομοσπονδιακό κράτος χρηματοδοτεί το κόστος των αυξημένων μέτρων υγιεινής και τις έκτακτες προσλήψεις που απαιτούνται για να μειωθεί το μέγεθος των τάξεων. 

Ο Τραμπ έφερε ως παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες τα σχολεία άνοιξαν εκ νέου – αλλά η επιδημιολογική εικόνα σε αυτές είναι πολύ διαφορετική από τις ΗΠΑ των 50.000 νέων κρουσμάτων και των 900 θανάτων ημερησίως. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα έφθασε πλέον τα 3 εκατομμύρια και των θανάτων τις 133.000, ενώ ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι λιγότεροι θάνατοι δεν πρέπει να δίνουν παραπλανητική αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν.

«Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή. «Σε δύο με τέσσερις εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή