Αγώνας δρόμου για ιχνηλάτηση επαφών

Αγώνας δρόμου για ιχνηλάτηση επαφών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού καταδεικνύουν τα αρκετά κρούσματα που εντοπίζονται τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, ως αποτέλεσμα άφιξης ταξιδιωτών από άλλες χώρες και κυρίως τις βαλκανικές. Είναι ενδεικτική η περίπτωση 50χρονου από τη Σερβία που ενώ παραθέριζε στην Αιδηψό μαζί με τη σύζυγό του, αισθάνθηκε αδιαθεσία, απευθύνθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και εν συνεχεία μετέβη με ταξί στο νοσοκομείο Λαμίας για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τις επαφές του ζευγαριού και τον οδηγό ταξί που τους μετέφερε στο νοσοκομείο. Μία γυναίκα από τη Σερβία ήταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφεται στην Κέρκυρα, ενώ σε ξενοδοχείο καραντίνας της Θάσου φιλοξενούνται από προχθές τέσσερις Σέρβοι παραθεριστές που βρέθηκαν θετικοί στον ιό κατά τον έλεγχο στα σύνορα.

33 νέα κρούσματα

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 33 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τρία επίσης σε ταξιδιώτες, σε εργαστήρια όπου προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, λόγω συμπτωμάτων. Τρία κρούσματα ήταν από την Αττική, δύο από την Καστοριά, δύο από τη Δράμα, ένα εντοπίστηκε στην Καβάλα και μόλις ένα στην Ξάνθη, όπου φαίνεται να περιορίζεται η διασπορά του ιού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.622. Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ χθες δεν σημειώθηκε θάνατος λόγω του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια. Υπενθυμίζεται ότι έως και προχθές ο ανώτατος αριθμός των ατόμων που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι ήταν έξι. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος βάσει του εμβαδού του, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Με την ίδια ΚΥA καταργείται η υποχρέωση να φορούν μάσκα οι καταναλωτές που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα. Η μάσκα παραμένει, πάντως, υποχρεωτική για το προσωπικό. Η ΚΥΑ έχει διάρκεια ισχύος έως τις 12 Ιουλίου.

Τέλος, έκκληση στους περιφερειάρχες να συμβάλλουν στον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των περιοχών ευθύνης τους απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σε συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Ο υπουργός επέστησε την προσοχή όλων σε φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού. Οπως ανέφερε, «η χώρα έχει ανάγκη τον τουρισμό. Και οικονομικά, και κοινωνικά, και ψυχολογικά. Βλέπουμε, όμως, ότι τα κρούσματα αυξάνονται και σε γειτονικές χώρες και παγκοσμίως. Είμαστε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα ως χώρα, πρέπει να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια όλοι μαζί να το προασπίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή