Προς έναν οικουμενικό χάρτη των ειδών

Προς έναν οικουμενικό χάρτη των ειδών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΡΟΥΙΝ. Σχέδια για δημιουργία του πρώτου διεθνώς αναγνωρισμένου οικουμενικού χάρτη των ειδών παρουσίασε επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες επίλυσης των διαφωνιών και της σύγχυσης γύρω από την ταξινόμηση των ειδών. Το σχέδιο δέκα σημείων αποσκοπεί στην εκπόνηση κοινώς αποδεκτού μηχανισμού, που θα ελέγχει την ποιότητα των στοιχείων ενόψει της καταγραφής των ζωικών ειδών στη Γη. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης απειλούμενων ειδών, την καταπολέμηση του εμπορίου σπάνιων ζώων και την προστασία των ευάλωτων βιότοπων.

Οι βιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κοινό σύστημα ταξινόμησης του ζωικού βασιλείου, με τις απόψεις να διίστανται σε ό,τι αφορά τον ορισμό του «είδους». Ως αποτέλεσμα της διένεξης αυτής, περιβαλλοντικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις και επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά διαφορετικούς καταλόγους θηλαστικών, μανιταριών και άλλων οργανισμών, με διαφορετικές ταξινομήσεις μεταξύ τους.

Ο αφρικανικός ελέφαντας, για παράδειγμα, μπορεί να ανήκει σε δύο είδη: τον ελέφαντα των δασών και τον ελέφαντα της σαβάνας. Διεθνείς περιβαλλοντικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν, όμως, μόνο ένα είδος αφρικανικού ελέφαντα. «Το κοινό θεωρεί ότι οι ομάδες αυτές, που ονομάζουμε “είδη”, έχουν βιολογική βάση και αποτελούνται από πραγματικά, βιολογικά όντα, αντί του αυθαίρετου στιγμιότυπου στην ιστορία της εξέλιξης, που είναι στην πραγματικότητα», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Στίβεν Γκαρνέτ, του Πανεπιστημίου του Ντάρουιν στην Αυστραλία.

Ο κοινώς αποδεκτός ορισμός του είδους αφορά την ικανότητα –ή μη– ομάδας έμβιων πλασμάτων να ανταλλάσσουν γονίδια δημιουργώντας βιώσιμους απογόνους. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ειδών είναι ασαφείς, οδηγώντας σε διαφωνίες μεταξύ ζωολόγων και άλλων ειδικών. Νέες τεχνικές, όπως η γονιδιακή ανάλυση και οι τομογραφίες, έχουν επιτρέψει σε επιστήμονες να ανακαλύψουν ότι ορισμένοι οργανισμοί, που θεωρούνταν ότι ανήκαν σε ένα είδος, ανήκουν στην πραγματικότητα σε πολλά, όπως ορισμένα είδη πιθήκων, καμηλοπαρδάλεων και καρχαριών.

Ο κατάλογος των ειδών θα είναι βασισμένος στα νέα επιστημονικά στοιχεία, θα διαχωρίζει τις υπηρεσίες ταξινόμησης των ειδών από τις δομές ταυτοποίησης νέων ζωικών ειδών και θα είναι πλήρως προσβάσιμος στο κοινό μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με την πρόταση της επιστημονικής ομάδας. «Ο τομέας της ταξινόμησης παράγει μοιραία –και θα συνεχίσει να το κάνει– διαφωνίες και αντιμαχόμενες απόψεις, καθώς βασίζεται σε θεωρίες εξέλιξης των ειδών, οι οποίες μεταβάλλονται και εμπλουτίζονται διαρκώς», λέει το μέλος της ομάδας, δρ Φρανκ Ζάχος, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή