Στριμωγμένοι σε μια κρύπτη τεσσάρων τετραγωνικών

Στριμωγμένοι σε μια κρύπτη τεσσάρων τετραγωνικών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρύπτη ήταν τόσο στενή, με το ζόρι έφτανε τα 4 τετραγωνικά μέτρα, που οι 20 άνθρωποι μπορούσαν να χωρέσουν μέσα μόνο κουλουριασμένοι, με τα γόνατα κολλημένα στα σώματά τους. Οι διακινητές τούς είχαν στοιβάξει στο βάθος της καρότσας ενός φορτηγού ψυγείου, πίσω και κάτω από τελάρα με καρπούζια. Εάν δεν επενέβαινε η αστυνομία στο λιμάνι της Πάτρας και το όχημα συνέχιζε το πολύωρο ταξίδι προς την Ιταλία οι κρυμμένοι μετανάστες ίσως να μην μπορούσαν να ανασάνουν.

Τουλάχιστον οκτώ μήνες κράτησε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που οδήγησε την περασμένη Τρίτη στην εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών μεταναστών με τις συλλήψεις επτά ατόμων. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας απότακτος λιμενικός που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ένας συνταξιούχος συνάδελφός του και ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο οχημάτων στο λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αστυνομικοί κατέγραφαν εδώ και καιρό τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκόμενων. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έθεσαν υπό παρακολούθηση ένα φορτηγό από τη στιγμή που φόρτωσε τους 20 Ιρακινούς και Σομαλούς μετανάστες στον Ασπρόπυργο και το ακολούθησαν διακριτικά μέχρι την Πάτρα.

Στο λιμάνι της Πάτρας έλεγξαν την καρότσα και διαπίστωσαν ότι οι διακινητές είχαν δημιουργήσει μια κρύπτη από σιδηροκατασκευή, μπροστά και πάνω από την οποία είχαν τοποθετήσει τελάρα με καρπούζια. Θα ήταν πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των διακινούμενων. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένας ανήλικος. Το όχημα ήταν δηλωμένο στα στοιχεία ανθρώπου ο οποίος πέθανε το 2016.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εμπλακεί τουλάχιστον σε άλλες επτά περιπτώσεις διακίνησης μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Σε ένα περιστατικό είχαν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν ιστιοφόρο με σημείο απόπλου ερημική ακτή της Λευκάδας.

Σε παλιότερες δράσεις τους φέρονται να ζητούσαν 3.000 ευρώ ως αμοιβή από κάθε διακινούμενο. Τα χρήματα θα καταβάλλονταν με την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ενώ τον εντοπισμό των μεταναστών στην Αθήνα αναλάμβαναν ομοεθνείς τους. Από τις αστυνομικές αρχές αναζητούνται άλλα 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επτά αλλοδαποί και τέσσερις Ελληνες.

Ελεγχοι και επιστροφές

Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στο λιμάνι της Πάτρας για να αποτραπούν οι απόπειρες φυγής μεταναστών προς την Ιταλία. Το 2010 οι ιταλικές αρχές επέστρεψαν στην Πάτρα 1.700 μετανάστες που είχαν ταξιδέψει παράτυπα, κρυμμένοι σε φορτηγά. Δύο χρόνια αργότερα ο αριθμός τους έπεσε στους 350, ενώ από το 2017 οι ετήσιες επιστροφές έφταναν τις 200.  Σε εικόνες από τις σαρώσεις με ακτίνες Χ που πραγματοποιεί δειγματοληπτικά κινητό βαν του Λιμενικού στο λιμάνι και είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν η «Κ», διακρίνονται άνθρωποι στριμωγμένοι στα πιο απίθανα σημεία: σε κρύπτες στο ρεζερβουάρ ή κάτω από καφάσια με φρούτα, σε χώρους που φαντάζει αδύνατο κάποιος να μπορεί να αναπνεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή