Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ: « Μαμά σ’αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός»

Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ: « Μαμά σ’αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συγκλονιστικό ντοκουμέντο με τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ – του Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε  στις 25 Μαΐου  από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα κατά την διάρκεια σύλληψής του – δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με το οπτικό υλικό από την κάμερα που είχε πάνω στο κράνος του ο αστυνομικός που πατούσε με το γόνατό του τον Φλόιντ στο λαιμό – και ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, ο 46χρονος Φλόιντ ακούγεται να λέει στο βίντεο ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει πάνω από 20 φορές.

Στη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο αστυνομικός τον πιέζει στον λαιμό ενώ εκείνος βρίσκεται πεσμένος στον δρόμο και χάνει σταδιακά τις αισθήσεις του, ο Φλόιντ ακούγεται να ζητάει την μητέρα και τα παιδιά του πολλές φορές.

«Μαμά σ' αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός» λέει. 

Η μητέρα του Φλόιντ πέθανε πριν από δύο χρόνια ωστόσο στο βίντεο εκείνος ακούγεται να την επικαλείται.

Ο Φλόιντ εκλιπαρούσε για βοήθεια καθώς ο αστυνομικός τον πίεζε στο έδαφος. 

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Φλόιντ απευθυνόμενος στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που τον πίεζε με το γόνατό του.

«Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις. Σπαταλάς πολύ οξυγόνο μιλώντας», του απαντάει ο αστυνομικός.

Brother of George Floyd: 'I just want justice' | News | Al Jazeera

Σε κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από την μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό.

«Όχι, θα μείνει σε αυτή την θέση όπως τον συλλάβαμε», απαντάει ο Σόβιν.

Το υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του δικηγόρου ενός από τους άλλους δύο αστυνομικούς που συμμετείχαν στην σύλληψη, του Τόμας Λέιν, να απορριφθούν από το δικάστήριο οι κατηγορίες της συναυτουργίας και συνέργειας σε δολοφονία που έχουν απαγγελθεί στον πελάτη του.

Δείτε αναλυτικά: Βίντεο New York Times: Τα 8:46 λεπτά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Φλόιντ είχε συλληφθεί επειδή πλήρωσε με ένα πλαστό εικοσαδόλαρο σε κατάστημα μαναβικής. Ο θάνατός του οδήγησε σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο με τους διαδηλωτές να ζητούν φυλετική ισότητα και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή