Η μάσκα και η πόζα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μήνες αφότου ο κορωνοϊός άρχισε να βασανίζει την ανθρωπότητα, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα στις αρχές του 2020. Και πάλι όμως δεν τα γνωρίζουν όλα. Δεν είναι βέβαιοι, λ.χ., αν ο ιός είναι αερόβιος. Ομολογούν άλλωστε και οι ίδιοι, υπεύθυνα, ότι συνεχίζουν να μαθαίνουν, να εκπλήσσονται. να διαψεύδονται, να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Εκείνοι που «τα ξέρουν όλα» είναι πολιτικοί τύπου Τραμπ, που παίρνουν τους συμπατριώτες τους στον λαιμό τους, δρώντας σαν αυθεντίες άρτι αποφοιτήσασες από το Πανεπιστήμιο της Εξουσίας.

Οι μη ειδικοί, όσα κι αν διαβάζουμε, λίγα ξέρουμε και ελάχιστα κατανοούμε σε βάθος. Και αγωνιούμε. Οσοι βέβαια πιστεύουμε ότι ο ιός και υπάρχει και θανατηφόρος είναι. Γιατί υπάρχουν και αρκετοί που επιβιβάζονται στον συρμό της συνωμοσιολογίας, τραγουδώντας «όλα είναι ένα ψέμα, μια πλεκτάνη, μια ντροπή». Και δεν φορούν μάσκα, για ν’ ακούγεται καθαρά το τραγούδι τους. Μάσκα όμως δεν φορούν και πολλοί μη συνωμοσιολόγοι. Οσο βλέπω, μόνο στα ταξί και στα μέσα συγκοινωνίας (όχι όμως απολύτως) η κοινωνική μας ευθύνη επιβάλλεται στην εθιμική θερινή χαλαρότητα, αλλά και στην ενστικτώδη εναντίωσή μας σε κάθε λογής κανόνες.

Τι γίνεται όμως στις γιορτές και στα πανηγύρια; Κι εκεί μάσκα και απόσταση ενάμισι μέτρου; Προσωπικά, θα συνιστούσα απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου (τουλάχιστον) από γιορτές όπου, κάτω από τον ψευδότιτλο «παραδοσιακά», εκχυδαΐζονται τα δημοτικά τραγούδια, βαριά ηττημένα από τα δημοτικοφανή, που σχεδόν όλα τσιφτετελίζουν και μηρυκάζουν ξεπνοημένα μοτίβα. Εν πάση περιπτώσει, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τρέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις και μοιράζουν αγκαλιές, φιλιά και υποσχέσεις, ας μην κλαίγονται εκ των υστέρων στα κανάλια. Ας μη ρίχνουν το φταίξιμο στο καλοκαίρι. Και ας μην ορκίζονται ότι φορούν μάσκες ακόμη και στον ύπνο τους, αλλά θα ήταν απρεπές και αντικοινωνικό να ανέβουν μασκοφορώντας στην πίστα για να σύρουν τον χορό.

Τα ίδια ισχύουν και για τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς, κομματικούς αρχηγούς, υπουργούς, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κρεμάνε κι αυτοί τη μάσκα στο αυτί ή την τραβάνε κάτω από το σαγόνι, παρότι η δική τους ατομική ευθύνη γεννάει μιμητές. Κατανοητό μέχρις ενός σημείου το πρόβλημά τους: Εφόσον η πολιτική τους ισοδυναμεί με το πρόσωπό τους, δηλαδή με την ηγετική τους πόζα, δεν γίνεται να το αποκρύψουν. Επιλύσιμο: Ας ποζάρουν σαν φρόνιμοι πολίτες που συμμορφώνονται στον κοινό κανόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή