Θεωρείο (09/07/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβουλος του Σχοινά ο πρώην επίτροπος Στυλιανίδης

Θέση στο πλευρό του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην επίτροπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς εγκρίθηκε η σχετική απόφαση για πρόσληψη ειδικών συμβούλων που δεν θα έχουν όμως οργανική σχέση με την Επιτροπή. Ετσι ο Σχοινάς προχωρά σε μία δυνατή συνεργασία, καθώς ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε αναλάβει ως επίτροπος ουκ ολίγες «ειδικές αποστολές» στο τετράγωνο «Αγκυρα – Βερολίνο – Βρυξέλλες – Λευκωσία», ενώ ο χειρισμός του στην κρίση του Εμπολα και η δημιουργία του rescUE, όταν ήταν αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων του έδωσε ευρύτερα πόντους στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Εμπειροι παρατηρητές, πάντως, σημειώνουν πως η συνεργασία Σχοινά – Στυλιανίδη δείχνει πως η γεωπολιτική σκακιέρα θα εξακολουθήσει να είναι για καιρό στην πρώτη γραμμή κρούσης.

Εντός και… εκτός Ελλάδος

Την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγες μέρες μετά την άφιξή της στην Ελλάδα η πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. στο Παρίσι, Μαρία Διαμαντοπούλου. Οπως μαθαίνω, επιθυμούσε να ενημερώσει από πρώτο χέρι τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για τις δράσεις, την οργάνωση και τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Αλλωστε, στο Μαξίμου θέλουν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τα όσα συμβαίνουν στις κομματικές οργανώσεις και εκτός ελληνικής επικράτειας, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της Ν.Δ., το 2016. Η κομματική οργάνωση του Παρισιού, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα ενεργή, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας έστειλε ιατρικό υλικό στον «Ευαγγελισμό».

Οι φήμες για τη Ζαχάροβα

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως πως οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ήθελαν την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να αναλαμβάνει πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τούτο επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, διά στόματος της ίδιας. Η κ. Ζαχάροβα με συνέντευξή της στο Sputnik χαρακτήρισε «φήμες» τα δημοσιεύματα για διορισμό της στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, με τις οποίες μάλιστα, όπως είπε, «δεν έχει χρόνο» να ασχοληθεί.

Στροφή Βαρβιτσιώτη

Στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός πραγματοποιήθηκε χθες η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στην ουμανιστική πλευρά της Ευρώπης, λέγοντας πως η Γηραιά Ηπειρος πρέπει να λειτουργήσει και «ως χώρος διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξιών». Το στοιχείο, πάντως, αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα στον δημόσιο λόγο του Βαρβιτσιώτη με πολλούς να λένε πως όσο μεγαλώνει κάνει «στροφή» και σε άλλα κοινά.

Επιστολή Ντόρας για την Αγία Σοφία

Επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Rik Daems, απέστειλε το περασμένο Σάββατο η βουλευτής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας τη γνωμοδότηση του αρμόδιου νομικού οργάνου του Συμβουλίου (Venice Commision) σχετικά με την πιθανή μονομερή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί. Η πρώην υπουργός υπενθύμισε τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων στο πλαίσιο της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων και υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προστασία πέραν της δημοκρατίας και των πολιτισμικών και πολιτιστικών στοιχείων. Η Ντόρα πάντως επεσήμανε στην επιστολή και την αξία του μνημείου για τη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως, και τις αρχές του σεβασμού και της ελευθερίας που συμβολίζει για όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς και σημείωσε τη μη νομιμότητα του εγχειρήματος της Τουρκίας.

Ομοιογένεια στο 2021

Μετά τις τελευταίες αρρυθμίες που προκλήθηκαν στην Επιτροπή 2021, φαίνεται πως έχει επέλθει η ισορροπία. Το τελευταίο διάστημα τα φάλτσα έχουν μαζευτεί και η Επιτροπή βγάζει προς τα έξω μία κοινή γραμμή που έχει συνταχθεί –αυτό είναι το βασικότερο– με το κοινό αίσθημα. Φαίνεται πως οι τελευταίες προσθήκες που έγιναν στο επικοινωνιακό επιτελείο λειτούργησαν ευεργετικά.

Νίκη – Αλέξης 1-0

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ. Ακολούθως τουίταρε πως «θα σταθούμε ριζικά απέναντι από το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών, για την ιδιωτική εκπαίδευση». Το tweet του πρώην πρωθυπουργού κοινοποίησε η Νίκη Κεραμέως με το εξής σχόλιο: «Απορίας άξιον πώς γίνεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να “μελέτησαν” το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, και να αποφάσισαν ότι θα είναι “ριζικά απέναντι” όταν αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί!». Ουπς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή