Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να βγει πρόεδρος ο Μπάιντεν

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να βγει πρόεδρος ο Μπάιντεν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες ευελπιστούν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,  θα χαμηλώσει τους τόνους στην φιλοϊσραηλινή πολιτική της Ουάσινγκτον σε περίπτωση εκλογής του, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έχει μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην πόλη και έχει κάνει ειρηνευτικές προτάσεις που προβλέπουν ισραηλινή κυριαρχία επί τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, εδάφους το οποίο οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ανεξάρτητο κράτος.

Οι κινήσεις του Τραμπ, περιλαμβανομένης της μείωσης της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, έχουν οδηγήσει τους παλαιστίνιους αξιωματούχους να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει πει ότι θα αμφισβητήσει τα σχέδια του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει την κυριαρχία του Ισραήλ σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη -ντε φάκτο προσάρτηση εδαφών τα οποία το Ισραήλ είχε καταλάβει στον πόλεμο του 1967.

«Αν ο κ. Μπάιντεν εκλεγεί τον Νοέμβριο, ελπίζουμε ότι θα είναι εντελώς διαφορετική η δυναμική», είπε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη με την δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ.

Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Φατάχ και Χαμάς ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο σχέδιο προσάρτησης

«Ο Μπάιντεν αντιτίθεται στην όποια μονομερή ενέργεια από οποιαδήποτε πλευρά που καθιστά την πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών λιγότερο πιθανή, περιλαμβανομένης της προσάρτησης, στην οποία ο Μπάιντεν είναι αντίθετος τώρα και θα συνεχίσει να είναι αντίθετος και ως πρόεδρος», δήλωσε σε ανακοίνωσή του στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψήφιου πρόεδρου των ΗΠΑ, Μάικλ Γκουίν.

Ο Γκουίν δεν διευκρίνισε ποιες ενέργειες πιθανόν να κάνει ο Μπάιντεν αν εκλεγεί πρόεδρος και το Ισραήλ προσαρτήσει εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Από την άλλη, ενθαρρυμένοι από την στήριξη των προοδευτικών στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος οι Αμερικανοί ακτιβιστές παλαιστινιακής καταγωγής επιθυμούν να υιοθετήσει ο Μπάιντεν μια πιο επικριτική ματιά απέναντι στην μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 120 προβεβλημένοι Αμερικανοί παλαιστινιακής καταγωγής έχουν υπογράψει μια "Διακήρυξη Αρχών", που αναφέρουν ότι καθορίζει την υποστήριξη της κοινότητάς τους προς υποψηφίους για ομοσπονδιακά αξιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή