Πιθανή αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5° C μέχρι το 2024

Πιθανή αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5° C μέχρι το 2024

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικό διαφαίνεται το θερμοκρασιακό μέλλον του πλανήτη, καθώς  μεγαλώνουν οι πιθανότητες να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου, συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ανέρχονται πλέον στο 20%, εκτιμούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Κατά την περίοδο 2020 έως 2024, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη από αυτή της προβιομηχανικής περιόδου, αναφέρει η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία που εκπόνησε τη μελέτη. Ομως, υπάρχουν 20% πιθανότητες το ορόσημο αυτό να καταρριφθεί και η άνοδος της ετήσιας θερμοκρασίας να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, συγκριτικά με την περίοδο πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Τα κράτη που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεσμεύθηκαν να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, ενισχύοντας τις προσπάθειες ώστε η αύξηση να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποτραπούν οι δυσμενέστερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Παρότι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου, μία μεμονωμένη χρονιά, δεν σημαίνει παραβίαση των στόχων της συνθήκης, αυτό αποτελεί  κώδωνα κινδύνου για τις εξελίξεις  στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με την κλιματική πρόβλεψη, θα καταγραφεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο, συγκριτικά  με τα υπόλοιπα μέρη της υφηλίου, ενώ ενισχύεται και ο κίνδυνος θυελλών και καταιγίδων σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πολλά τμήματα της Νότιας Αμερικής, Νότιας Αφρικής και Αυστραλίας θα εμφανίσουν περισσότερη ξηρασία από ό,τι στο παρελθόν. Ηδη, στη Σιβηρία, οι θερμοκρασίες  τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση 10 βαθμών Κελσίου, πυροδοτώντας μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με  αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου απελευθέρωση  59 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο Αρκτικός Κύκλος, άλλωστε, φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή, ενώ η τελευταία πενταετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στα αρχεία.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τααλάς δήλωσε ότι η βρετανική μελέτη υποδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού και συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, μία άλλη αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature Communications, διαπίστωσε ότι αυξάνεται παγκοσμίως η συχνότητα εμφάνισης περιόδων καύσωνα, ενώ τα τελευταία 70 χρόνια γίνεται  μεγαλύτερη  η διάρκειά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή