Σύσκεψη στο Μαξίμου για το σχέδιο μετάβασης μετά τον λιγνίτη – Πού θα δοθεί έμφαση

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το σχέδιο μετάβασης μετά τον λιγνίτη – Πού θα δοθεί έμφαση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας στη μετά τον λιγνίτη εποχή βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών των επηρεαζόμενων περιοχών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα άμεσα επόμενα βήματα, εστιάζοντας στην εξειδίκευση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ανά πυλώνα ανάπτυξης για κάθε περιοχή. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη σημασία που θα έχει το Master Plan το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και ιδίως στην ευέλικτη και ενιαία δομή αποτελεσματικής διαχείρισης και εφαρμογής του.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το ενιαίο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εκπονείται, έχει στόχο τον «ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού». O κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αποτελεί απόφασή του, όσο και της κυβέρνησης, να προχωρήσουν αμέσως θεσμικά μέτρα και υποδομές για τη βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικό-οικονομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη διαδικασία της μετάβασης στις περιοχές αυτές.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς εντάσεως εργασίας για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και της ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ήδη προχωρούν στο πλαίσιο της μετάβασης, όπως ενδεικτικά:

  • Τα σχέδια της ΔΕΗ για ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη (συνολικής ισχύος 2 GW και 1GW αντίστοιχα) και τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Juwi για την ανάπτυξη στην περιοχή της Κοζάνης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
  • Την προκήρυξη προγραμμάτων για έργα πράσινης ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές από το Πράσινο Ταμείο, συνολικού ύψους 31,7 εκατ. ευρώ, με τις δύο πρώτες προσκλήσεις να έχουν δημοσιευθεί στις 8 Ιουλίου.
  • Το «ξεκλείδωμα» 136 εκατ. ευρώ από τον λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές.
  • Τη δρομολόγηση βιώσιμων και συμφερουσών λύσεων για τη θέρμανση των περιοχών.
  • Τα ειδικά αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης για την εγκατάσταση στις λιγνιτικές περιοχές εταιρειών που κατασκευάζουν φορτιστές και μπαταρίες. Πρόκειται κατά το Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο παράδειγμα της «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» που το υπουργείο έχει υιοθετήσει στο εν γένει σχεδιασμό και νομοθετικό του έργο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Βλάσσης, ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας, Αντωνιάδης Ιωάννης, οι Βουλευτές Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βρυζίδου Παρασκευή, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Αμανατίδης Γιώργος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, Κωστής Μουσουρούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή