Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Η απόφαση για την Αγία Σοφία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Η απόφαση για την Αγία Σοφία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύπη της εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναφορικά με την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σημείωσε πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες για το ζήτημα.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Υπενθυμίζεται πως  το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας προχώρησε στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία είχε αποκτήσει καθεστώς μουσείου.

Σύμφωνα με το Reuters, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία μέσα στην ημέρα, με αφορμή την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθεί η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή