Οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής στο «Ράλλυ Αιγαίου»

Οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής στο «Ράλλυ Αιγαίου»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστιοπλόοι με χιλιάδες μίλια στο βιογραφικό τους αλλά και νέα παιδιά που, από τα πρώτα μίλια, «μπλέχτηκαν» στα δίχτυα του ιστορικού θεσμού, θα βρεθούν αύριο στα νερά των Σαλαμινομάχων και θα ανοίξουν πανιά στο «57 Ράλλυ Αιγαίου», μία διοργάνωση όπου η πανδημία Covid 19 έβαλε τους… δικούς της όρους, χωρίς όμως να καταφέρει να την ακυρώσει. Στον αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης θα αγωνιστούν για πρώτη φορά με το δικό τους σκάφος οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του Ρίο Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής. Επίσης, για πρώτη φορά στον ελληνικό υπερμαραθώνιο της ιστιοπλοΐας θα πάρουν μέρος σκάφη με πλήρωμα μόνο δύο αθλητές (κατηγορία double handed).

Οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής στο «Ράλλυ Αιγαίου»-1

Η εφετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε δύο σαββατοκύριακα, θα είναι αφιερωμένη στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», και τα πολύχρωμα πανιά του στόλου θα «σφραγίσουν» την αδιάλειπτη ναυτοσύνη των Ελλήνων στο Αιγαίο για περισσότερα από 2500 χρόνια. Οι αγωνιζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τα μελτέμια και τις ιδιαιτερότητες του Αιγαίου Πελάγους σε δύο ιστιοδρομίες. Η πρώτη θα είναι περισσότερα από 120 ν.μ. και η δεύτερη θα υπερβαίνει τα 150 ν.μ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή στην κατηγορία double handed καθώς για πρώτη φορά πληρώματα δύο ατόμων θα πάρουν μέρος σε αυτόν τον τόσο δύσκολο αγώνα. Πρόκειται για τα σκάφη «Kallisti» (Θάνος Ανδρόνικος – Γαρύφαλος Αλλαγίαννης) , «Kokoro» (Κυριάκος Σπηλιόπουλος – Αθανάσιος Ταλιαδούρος ), και «Kymatoligi». (Θανάσης Γκίκας – Κωνσταντίνος Λιάγγης).

Στα performance (αγωνιστική κατηγορία), η συμμετοχή των Μάντη – Καγιαλή με το γαλανόλευκο «Velos» κάνει την κατηγορία, σε σχέση με πέρυσι, πιο ανταγωνιστική. Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα των πρωταθλητών του τριγώνου μετά την καραντίνα. «Το Ράλλυ Αιγαίου είναι ένας ιστορικός θεσμός. Έχουμε αγωνιστεί και παλαιότερα αλλά πρώτη φορά θα πάρουμε μέρος με το «Velos». Θα είναι ο πρώτος αγώνας μας μετά την καραντίνα και ανυπομονούμε να βρεθούμε σε αυτόν», δήλωσε ο Παύλος Καγιαλής. Στο πλήρωμα του «Velos» είναι, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Πατενιώτης με δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο προπονητής των Μάντη – Καγιαλή, Μιχάλης Μηλαίος κ.α.

Στα νερά των Σαλαμινομάχων θα βρεθεί και το «Bullet» με τους Δημήτρη Δεληγιάννη και Σίμο Καμπουρίδη στο τιμόνι, τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Δημήτρη Μούγιο στο νπλήρωμά του, το οποίο αποτελείται από μία έμπειρη και καλοδουλεμένη ομάδα. Ένα από τα μεγάλα σκάφη που θα πάρουν μέρος στον αγώνα είναι και το «OPTIMUM 3 – Samos νSteamship». Οι έμπειροι Περικλής Λιβάς και Νίκος Λάζος παρέδωσαν το «τιμόνι» του στη νέα γενιά, και συγκεκριμένα στους Χάρη Μαυρογιώργη και Βαγγέλη Νικολόπουλο, καθώς η φιλοσοφία της ομάδας είναι να αναδείξει και να προωθήσει τη νέα γενιά.

Οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής στο «Ράλλυ Αιγαίου»-2

Στα αγωνιστικά όμως δε θα υπάρχουν μόνο τα επιβλητικά μεγάλα σκάφη αλλά και μικρά όπως το «Pega» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Πέρυσι, το «Pega» ήταν ο νικητής του αγών αποδεικνύοντας ότι ο… Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ και στη θάλασσα. Κυβερνήτες είναι ο αντιπλοίαρχος Δημήτρης Σουβαλτζής ΠΝ και ο Θεόδωρος Τσουλφάς, εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας στη ΣΝΔ. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από ιστιοπλόους των Ενόπλων Δυνάμεων και σημαιοφόρους – αποφοίτους της ΣΝΔ.

Και η κατηγορία των Sport όμως έχει το δικό της ενδιαφέρον. Εκεί αγωνίζονται οι «γερόλυκοι του Αιγαίου» με τον 91χρονο Στέλιο Μπόνα να είναι έτοιμος να προσθέσει ακόμα μία αγωνιστική σελίδα στην ιστορία του και τον 89χρονο ναύαρχο ε/α Κωνσταντίνο Μανιουδάκη ΠΝ, ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του ταξίδεψαν από τα Χανιά στον Πειραιά για να πάρουν μέρος στον αγώνα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον «καπετάνιο του Αιγαίου», και πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Ιωάννη Μαραγκουδάκη, ο οποίος, εκτός από το τιμόνι του «Water Gipsy», βοηθάει για να αρμενίζει τόσα χρόνια το Ράλλυ Αιγαίου μακριά από ύφαλους και σκόπελους.

 

Οι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής στο «Ράλλυ Αιγαίου»-3

Όσοι βρεθούν αύριο το πρωί στο Μικρολίμανο (10.00) θα έχουν την ευκαιρία θα δουν τον στόλο να ξεκινάει, και σε διπλή γραμμή παραγωγής, με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος, να κατευθύνεται προς το στενού Ψυττάλειας – Αταλάντης και τον όρμο Αμπελάκια. Σε αυτά τα νερά όπου πριν από 2.500 χρόνια είχε διεξαχθεί η, τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα, Ναυμαχία θα ηχήσει ύστερα από 2.500 χρόνια το «Ω,παίδες Ελλήνων, ίτε…». Μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής τιμών, και, ύστερα, τα σκάφη θα κατευθυνθούν νοτίως της Ψυτάλλειας, απ ́ όπου θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα (12.00) από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν., ο οποίος θα βρίσκεται στο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ».

Χορηγός Επικοινωνίας είναι «Η Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή