The Washington Institute: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα «βλάψει» την εικόνα της Τουρκίας

The Washington Institute: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα «βλάψει» την εικόνα της Τουρκίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Washington Institute αναφέρει σε ανάλυσή του ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του μέσω της προσέλκυσης ψηφοφόρων, αλλά η κίνησή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι πιο πιθανό να βλάψει την εικόνα της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η απόφαση δεν είναι πιθανό να του αποφέρει κάτι περισσότερο από μία προσωρινή άνοδο της δημοτικότητάς του. Αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να υπονομεύσει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας ως χώρα που παρά το γεγονός ότι είναι στην πλειοψηφία της μουσουλμανική, είναι παράλληλα σε αρμονία με τη χριστιανική της κληρονομιά.

Οι πιέσεις του Ερντογάν για μετατροπή του ναού σε τζαμί έχει πολλά αμιγώς πολιτικά κίνητρα. Ένας λαϊκιστής πολιτικός που, σύμφωνα με την ανάλυση, στοχεύει αναμφιβόλως στο να χρησιμοποιήσει μία αντιμαχία που θα προκληθεί από τη διαδικασία μετατροπής του ναού, ούτως ώστε να υποστηρίξει το αφήγημα της «θυματοποίησης» της Τουρκίας. Στην περίπτωση αυτή, το μήνυμα θα ήταν «Πώς τολμούν να στερούν από εμάς τους Μουσουλμάνους την ελευθερία να προσευχόμαστε στην Αγία Σοφία;»

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δύσκολα θα λειτουργήσει. Από το 2002, ο Ερντογάν έχει κερδίσει περισσότερες από δώδεκα εκλογικές αναμετρήσεις κυρίως στη βάση μίας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, από τότε που χτύπησε η ύφεση το 2018, η δημοτικότητά του άρχισε να φθίνει και οι εκλεγμένοι από τον ίδιο υποψήφιοί του έχασαν σημαντικές αναμετρήσεις τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε άλλα σημαντικά αστικά κέντρα το 2019.

Η οικονομία της χώρας υποφέρει πλέον από άλλη μία ύφεση εξαιτίας της ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται ακόμη περισσότερο. Έτσι, ακόμα κι αν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενισχύσει την αποδοχή του από τον λαό για μερικές ποσοστιαίες μονάδες, η ενίσχυση αυτή δεν είναι πιθανό να κρατήσει, και τίποτα λιγότερο από μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δεν θα επαναφέρει την ευρεία δημοτικότητα που κάποτε απολάμβανε.

Η Τουρκία θα έπρεπε να ωθείται στο να διατηρήσει την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας και να επιτρέπει τη δημόσια πρόσβαση στη θρησκευτική της εικονογραφία, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτού του είδους η πρόσβαση παρέμενε ανεμπόδιστη κατά το μεγαλύτερο μέρος της Οθωμανικής περιόδου, αναφέρεται στην ανάλυση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή