Γαλλία: «Θλίψη» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Γαλλία: «Θλίψη» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά «θλίψης» της τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να την τοποθετήσει κάτω από τη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση μία από τις συμβολικότερες πράξεις της σύγχρονης και κοσμικής Τουρκίας. Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας της θρησκείας, ανεξιθρησκίας και ποικιλίας και είναι εγγεγραμμένο στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ πρέπει να διαφυλαχθεί. Η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα και την ποικιλία της θρησκευτικής κληρονομιάς, τον διάλογο και την ανεξιθρησκία», αναφέρει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ έρχεται να προστεθεί στις πολλές δηλώσεις καταδίκης και θλίψης σε διεθνές επίπεδο μετά την απόφαση του τούρκου προέδρου, ενδυναμωμένου από τη χθεσινή απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, να μετατραπεί σε τζαμί το παγκοσμίως γνωστό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή