Hurriyet για Αγία Σοφία: Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό

Hurriyet για Αγία Σοφία: Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενή αναφορά στην απόφαση του ανώτατου τουρκικού διοικητικού δικαστηρίου να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία κάνει ο τουρκικός Τύπος περιγράφοντας μάλιστα και τον τρόπο λειτουργίας της από τις 24 Ιουλίου και έπειτα, οπότε αναμένεται να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός του ναού. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή και για προσευχή αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν. Επίσης, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Η Yeni Safak έκανε λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας, ενώ η Turkiye αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

Τέλος, η Sabah σε σχετικό δημοσίευμα έχει τον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «το τέμενος θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους».

Απαντώντας στα πυρά για την απόφαση, υπογράμμισε ότι αποτελεί «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας πως θα ερμηνεύσει κάθε κριτική ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Στ. Πέτσας για Αγία Σοφία: Κυρώσεις στην Τουρκία το επόμενο βήμα

Διεθνής Τύπος για την Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη

Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή