Εξι σχήματα στη short list της Alpha Bank

Εξι σχήματα στη short list της Alpha Bank

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται από τη διοίκηση της Alpha Bank η δημιουργία της short list των υποψηφίων επενδυτών που θα προκριθούν για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal, καθώς και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy.

Στη διαδικασία των μη δεσμευτικών συμμετείχαν έξι επενδυτικά κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας και η επιλογή αναμένεται να αναδείξει ποια από αυτά θα προσκληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Bain Capital Credit και Pimco, η ιταλική Cerved Group και η σύμπραξη του επίσης αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Elliot Management με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης Credito Fondiario, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο servicer κόκκινων δανείων στην ιταλική αγορά. Τη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνει σύμφωνα με πληροφορίες η Fortress, που έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, καθώς και ένα ακόμη αμερικανικό fund, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υποψηφίων σε έξι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Apollo, Cerberus, Centrerbridge και Lοonestar, που φέρονταν μεταξύ των ενδιαφερομένων δεν κατέθεσαν τελικώς μη δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές  αφορούν την εξαγορά έως και του 100% της Cepal σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση τριών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Οι συμμετοχές αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς πρόκειται για τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, ενισχύοντας την αισιοδοξία της διοίκησης της Alpha Bank για τη θετική έκβαση της διαδικασίας, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι η Fortress έχει ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας μέσω της doValue μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης στη χώρα μας, τη FPS της Eurobank, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των υπολοίπων διεκδικητών, που επίσης έχουν παρουσία στη χώρα μας μέσω εξαγορών μικρότερων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Με δεδομένο επίσης ότι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που επιχειρεί έως σήμερα ελληνική τράπεζα, προεξοφλείται ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύμπραξη επενδυτών στο πλαίσιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από το «πάγωμα» της συναλλαγής κατά την περίοδο της πανδημίας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ανάδειξη της short list, αλλά και την προετοιμασία για την υποβολή του αιτήματος στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει την εξασφάλιση πιστοληπτικής αξιολόγησης BB- για το τμήμα των ομολόγων μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine notes) που θα εκδοθούν και εφόσον ικανοποιηθεί αυτή η συνθήκη, η κρατική εγγύηση θα καλύψει το τμήμα των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 3,3 – 3,5 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση συνολικού ύψους έως 10,5 δισ. ευρώ διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ. Ανάλογα τελικώς με το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθεί, η ζημία στα κεφάλαια της Τράπεζας θα φτάσει έως και τις 300 μονάδες βάσης. Η επίπτωση μεταφράζεται έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή