Η πανδημία «πάγωσε» τις χορηγήσεις «χρυσής βίζας»

Η πανδημία «πάγωσε» τις χορηγήσεις «χρυσής βίζας»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς χελώνας κινείται φέτος το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα», ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του περιορισμού των ταξιδιών. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 6 Ιουλίου, είχαν εκδοθεί μόλις 376 άδειες παραμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε.

Καθίζηση

Πρόκειται για πενιχρό αποτέλεσμα για το σύνολο του φετινού πρώτου εξαμήνου, αν υπολογιστεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 εκδόθηκαν 3.339 άδειες, αποτελώντας ρεκόρ 12μήνου, από την έναρξη του προγράμματος, το 2014.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία Juwai IQI, μια εταιρεία συμμετοχών που έχει συσταθεί από δύο μεγάλους ασιατικούς ομίλους ακινήτων, μέχρι σήμερα, οι φετινές απώλειες της Ελλάδας σε έσοδα από το πρόγραμμα υπολογίζονται ήδη σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 7.449 άδειες σε επενδυτές, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 7.825 άδειες. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος, άδειες εκδίδονται για αιτήματα που είχαν κατατεθεί ακόμα και πέρυσι, αφορούν δηλαδή αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το 2019 και όχι νέες αγορές, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν την βασική κινητήρια δύναμη του προγράμματος δεν έχουν κατορθώσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, λόγω της πανδημίας.

Κυριαρχία Κινέζων

Ακόμα κι έτσι βέβαια παραμένουν οι βασικοί αποδέκτες των αδειών που εκδίδονται. Κατά το 2020, οι 266 από τις 376 άδειες που έχουν εκδοθεί, δηλαδή το 70% του συνόλου, αφορούν επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Από το σύνολο των 7.825 αδειών που έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα, οι 5.770, δηλαδή σχεδόν το 74%, αφορούν Κινέζους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η κινητικότητα των επενδυτών προβλέπεται να επιταχυνθεί μόνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και μετά κι αυτό εφόσον γίνει επιτυχής διαχείριση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων της πανδημίας.

Χαμένη χρονιά

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πλέον ορατό το σενάριο, το 2020 να αποτελέσει μια χαμένη χρονιά για το πρόγραμμα της «χρυσή βίζα», εξέλιξη που ασφαλώς θα έχει αρνητική επίπτωση και στην πορεία των τιμών στην αγορά κατοικίας, ιδίως σε περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επενδυτές, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή