Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/07/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Οι… συνήθεις καθυστερήσεις σε οδικό έργο άνω των 300 εκατ.

Συνεχίζονται τα «εμφράγματα» και οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών κι ενώ ακόμα αγνοείται το νέο πλαίσιο που θα φέρει προς ψήφιση το υπ. Υποδομών. Τελευταίο «θύμα» είναι – για δεύτερη φορά μάλιστα, ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία μέσω ΣΔΙΤ, του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Ο Δήμος Μεσσήνης απέρριψε προ ημερών τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κι ενώ ο νέος άξονας δεν πρόκειται να διασχίζει τον αστικό ιστό της Μεσσήνης, όπως συμβαίνει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος έχει καταθέσει πάνω από 10 προτάσεις παρεμβάσεων στη μελέτη, από τη χάραξη μέχρι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Οι καθυστερήσεις θα είναι και πάλι δεδομένες για το έργο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ, του. Η πρώτη πολύμηνη καθυστέρηση οφειλόταν σε διαμάχες μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς αρχικά αποκλείστηκαν δύο εκ των υποψηφίων (Ακτωρ Παραχωρήσεις και Μυτιληναίος-Acciona), οι οποίοι στη συνέχεια δικαιώθηκαν από το ΣτΕ κι επέστρεψαν στον διαγωνισμό. Πέραν των δύο αυτών εταιρειών, το έργο διεκδικούν επίσης οι ΤΕΡΝΑ, Αβαξ και Ιντρακάτ.

Εκπληξη χαρακτηρίζει

η Oxford Economics την εκλογή του Πασκάλ Ντόναχιου στο τιμόνι του Eurogroup, ο οποίος νίκησε την Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο που είχε τη στήριξη των «μεγάλων» της Ευρώπης, ενώ εκτιμά πως αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει ουσιαστικά το πόσο διαιρεμένη είναι η Ευρώπη όσον αφορά τη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού, πράγμα που σημαίνει πως μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσει σημαντικά. Προφανώς, η ρητορική της Καλβίνιο και η στάση της υπέρ της περαιτέρω δημοσιονομικής ενοποίησης και ενάντια στη συντηρητική στάση της ομάδας των τεσσάρων «φειδωλών» χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία – «Frugal Four») θεωρήθηκε υπερβολικά πολωτική για κάποιους. Αυτό ήταν αρκετό για τον Ντόναχιου –ο οποίος διατήρησε μια πιο ισορροπημένη θέση– έτσι ώστε να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη.

Οικονομίες κλίμακας στο Δημόσιο

Σημαντικό φαίνεται ότι είναι το όφελος που προκύπτει από τη συγκέντρωση των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) που διαχειρίζεται η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα σε 12 μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακας σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντηρήσεις και η διαχείριση πραγματοποιούνται κεντρικά και όχι αποσπασματικά από κάθε φορέα. Ισως είναι μία από τις λιγοστές φορές όπου ο… συγκεντρωτισμός έχει εξοικονομήσει κόστος. Αν κάθε φορέας διατηρούσε ξεχωριστό κέντρο δεδομένων, το ετήσιο κόστος θα τριπλασιαζόταν.

Από παράταση σε παράταση

Τρέχουν και δεν φτάνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι, καθώς ανατρέπονται συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα που θέτει το υπουργείο Εργασίας για την υποβολή αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και κατά συνέπεια για πληρωμές ειδικών αποζημιώσεων. Ετσι, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ξαφνικά παράταση στην υποβολή των αιτήσεων από πλευράς επιχειρήσεων για τη Β΄ φάση του προγράμματος «Συν-Εργασία», που έληγε στις 13 Ιουλίου, έως τις 17 του ίδιου μήνα. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται καθυστέρηση στις πληρωμές προς τους εργαζομένους που αφορούν τη συμμετοχή του Δημοσίου για τις ημέρες που δεν απασχολούνταν, οι οποίες θα διενεργούνταν μεταξύ 16 και 17 Ιουλίου. Παράταση έως τις 20 Ιουλίου δόθηκε και στην υποβολή αιτήσεων από τους εργοδότες για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020. Το ποσό βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα σε αυτή την περίπτωση, που θα καταβληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 26 του μήνα, οφείλονται από το Δημόσιο στους εργοδότες οι οποίοι έχουν (ή θα έπρεπε να έχουν) πληρώσει το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους έως το τέλος Ιουνίου.

Πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του έκτακτου QE τον Δεκέμβριο

Δεν αναμένονται αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να διατηρήσει έναν ήπιο τόνο στις δηλώσεις της, επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ανοιχτοί να προχωρήσουν σε επιπλέον αγορές περιουσιακών στοιχείων και μειώσεις επιτοκίων, όπως σημειώνει η Capital Economics, εκτιμώντας πως είναι πιθανό στα τέλη του έτους να ανακοινωθεί νέα αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE πανδημίας – PEPP. Πάντως, ακόμα και μετά την επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών assets της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, το PEPP (ύψους 1,35 δισ. ευρώ) αναμένεται να έχει εξαντληθεί έως τον Μάρτιο του 2021. Η Capital Economics εκτιμά πως θα ανακοινώσει περαιτέρω επέκταση του PEPP, ίσως κατά περίπου 500 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή