Εκκληση Μπιλ Γκέιτς: Τα φάρμακα κατά της COVID-19 να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη

Εκκληση Μπιλ Γκέιτς: Τα φάρμακα κατά της COVID-19 να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς ζήτησε να διατεθούν τα φάρμακα κατά της COVID-19 και ένα ενδεχόμενο εμβόλιο σε χώρες και ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο και όχι στον «υψηλότερο πλειοδότη», λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς θα παρατείνει τη θανατηφόρα πανδημία.

«Αν αφήσουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια στον υψηλότερο πλειοδότη, αντί στους ανθρώπους και τα μέρη που τα χρειάζονται περισσότερο, θα έχουμε μια μακρύτερη, πιο άδικη, θανατηφόρα πανδημία», δήλωσε ο Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από την International AIDS Society.

«Χρειαζόμαστε ηγέτες να λάβουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη διανομή που θα πρέπει να γίνει αμερόληπτα και όχι μόνο σύμφωνα με παράγοντες που βασίζονται στην αγορά».

Με εκατοντάδες προγράμματα εμβολίων σε εξέλιξη και κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, τις δοκιμές και την παρασκευή, υπάρχει ανησυχία ότι τα πλουσιότερα έθνη θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα υποσχόμενα φάρμακα κατά του νέου κορωνοϊού, αφήνοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες με άδεια χέρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησαν για έναν ανθυγιεινό διαγωνισμό για ένα φάρμακο που θεωρείται κλειδί για τη διάσωση ζωών και την αντιμετώπιση του οικονομικού χάους που προκαλείται από ιό, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να δώσουν προτεραιότητα στους κατοίκους των ΗΠΑ.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης κατά του AIDS, όταν οι χώρες ενώθηκαν για να διαθέσουν τελικά φάρμακα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για την ευρεία πρόσβαση σε φάρμακα κατά της COVID-19.

«Ένα από τα καλύτερα μαθήματα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS είναι η σημασία της οικοδόμησης αυτού του μεγάλου, δίκαιου παγκόσμιου συστήματος διανομής για τη διανομή των φαρμάκων σε όλους», δήλωσε ο Γκέιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή