Επιλογή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

Επιλογή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν, ηλεκτρονικά, τις αιτήσεις επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας οι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες τόσο για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης όσο και για τον κλάδο του εφάπαξ βοηθήματος. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ισχύει για την περίοδο από 1.7.2020 έως 31.12.2020, καθώς για το πρώτο 6μηνο του έτους όλοι έχουν ενταχθεί στην 1η και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία και για τους δύο κλάδους ασφάλισης.

Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί, πιθανότατα για τις εισφορές Ιουλίου να υπάρξει ενιαίο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Μόλις γίνει αυτό, το ποσό των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων θα συμψηφίζεται και με τις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ. Οσο για τις παλαιές εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (αναδρομικά) θεωρείται πως θα πληρώνονται στην παλαιά πλατφόρμα.

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια είναι περίπου 250.000 µη µισθωτοί και ειδικότερα:

• Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

• Γιατροί – υγειονοµικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζονται μόνο για εφάπαξ.

• Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ): Ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

• Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζονται για επικουρική.

• Πρατηριούχοι υγρών καυσίµων (πρ. ΟΑΕΕ): Ασφαλίζονται για επικουρική.

• Αρτοποιοί (πρ. ΟΑΕΕ): Ασφαλίζονται για επικουρική.

Η ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία στον κλάδο επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 42 ευρώ, ενώ οι επόμενες δύο προαιρετικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 51 ευρώ και στα 61 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τρεις κατηγορίες του κλάδου του εφάπαξ βοηθήματος έχουν κλειδώσει στα 26 ευρώ η πρώτη και ελάχιστη, στα 31 ευρώ η δεύτερη κατηγορία και στα 37 ευρώ η τρίτη.

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα, καταβάλλεται μία μόνο ασφαλιστική εισφορά για κάθε κλάδο. Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί, οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό, οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Εάν έχει επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 1ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μετά την αφαίρεση των εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση.

Για τους έμμισθους δικηγόρους ισχύει ο επιμερισμός των ποσών της μηνιαίας εισφοράς κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο. Το νέο πλαίσιο ισχύει για τους έμμισθους μηχανικούς και υγειονομικούς μόνο για τον κλάδο εφάπαξ. Ως προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, διατηρείται το προϋφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού εισφορών επί των αποδοχών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή