Αποκατάσταση των βανδαλισμών στον Δήμο Αθηναίων

Αποκατάσταση των βανδαλισμών στον Δήμο Αθηναίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφές και βανδαλισμούς με αναγραφή συνθημάτων προκάλεσε ομάδα αγνώστων την Πέμπτη το βράδυ μετά το τέλος της πορείας που πραγματοποιήθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο ψηφίστηκε ωστόσο αργά το βράδυ. Αμέσως μετά την «επέλαση» στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων που εργάστηκαν ώς τα ξημερώματα προκειμένου να καθαριστούν τα «γκράφιτι» με τα οποία οι άγνωστοι είχαν βάψει όλες τις ζαρντινιέρες στο Σύνταγμα αλλά και κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου. Οπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Αβραμίδης, «είχαμε περάσει τις ζαρντινιέρες με αντιγκράφιτι φιλμ οπότε ο καθαρισμός ήταν πιο εύκολος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύσκολη δουλειά για τους εργαζομένους». Πάντως, χθες το πρωί η εικόνα της πόλης είχε σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ενώ στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι ζαρντινιέρες, μεγάλες και πιο μικρές, έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, εκτός από τα γκράφιτι οι μπαχαλάκηδες άδειασαν στον δρόμο χώμα και φυτά από τις ζαρντινιέρες, που λόγω του μεγάλου βάρους τους είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν.

Συνθήματα αλλά και υλικές ζημιές προκάλεσαν επίσης και στις προσόψεις καταστημάτων αλλά και στα δύο ξενοδοχεία του Συντάγματος τη «Μεγάλη Βρεταννία» και το PLAZA. Σε πολλά σημεία μάλιστα στις εισόδους έσπασαν τα μάρμαρα –για μία ακόμη φορά– σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες καταστροφές αλλά και αφαίρεσαν κομμάτια από τα σκαλιά τα οποία χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ως πολεμοφόδια. Ειδικά ο τοίχος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» καλύφθηκε σχεδόν από συνθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης από μικρή ομάδα ατόμων είχαν γίνει και την προηγούμενη Τρίτη το βράδυ και πάλι μετά το τέλος πορείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τα επεισόδια της Πέμπτης κράτησαν περίπου 50 λεπτά. Ξεκίνησαν στις 20.15 με τη ρίψη 30 μολότοφ στην οδό Βουκουρεστίου, ενώ 20 λεπτά αργότερα άλλες 20 μολότοφ εκτοξεύθηκαν κατά του αστυνομικού φραγμού στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Ακολούθησαν άλλες δύο παρόμοιες επιθέσεις σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της ομάδας «Δράση», ο οποίος δέχθηκε βόμβα μολότοφ στο πρόσωπο. Η αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα, ενώ μετά τη λήξη των επεισοδίων εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας 23 ακέραιες βόμβες μολότοφ και δύο

βαριοπούλες.

Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών υποστήριξε ότι αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο εκτός υπηρεσίας, απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου ο οποίος είχε επιτεθεί νωρίτερα σε άλλο αστυνομικό.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε σε ανακοίνωσή του «ανυπόστατο και χυδαίο ψέμα» αυτή την καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός φέρεται να ήταν αποσπασμένος στην ασφάλεια του κόμματος. Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν και δέχθηκαν αναίτια επίθεση από μοτοσικλετιστές της ομάδας «Δράση» τα μπλοκ του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή