Από τον εμπορικό πόλεμο στον πόλεμο νεύρων

Από τον εμπορικό πόλεμο στον πόλεμο νεύρων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να γυρίσει κανείς το άλλο μάγουλο απαιτεί ψυχικό σθένος. Ωστόσο, είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Κίνα ως απάντηση στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για την προσβολή των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων, με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ως τιμωρία, το Πεκίνο ενδέχεται να διακόψει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα θέλει να κρατήσει ορισμένα όπλα και για την περίοδο μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η στόχευση του Λευκού Οίκου προς υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους αυξάνει ακόμα περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος στην περιοχή των Ουιγούρων θα υποστεί κυρώσεις και ότι τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ θα «παγώσουν». Επίσης, θα απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις με άτομα και επιχειρήσεις που μετέχουν στην επιβολή κυρώσεων.

Οι σχέσεις με την Κίνα ήταν ήδη τεταμένες, γεγονός το οποίο ο Τραμπ έχει αποδώσει στη διαχείρηση του κορωνοϊού από το κινεζικό κράτος. To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε περιορισμούς στη βίζα ως τιμωρία για τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κογνκ και ενδέχεται να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις.

Ωστόσο, η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο παραμένει σε ισχύ. Τον Ιανουάριο, η Κίνα υποσχέθηκε πως θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 200 δισ. δολαρίων στα επόμενα δύο χρόνια. Οι επενδυτές είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ένδειξη ακύρωσης της συμφωνίας.

Ο Σι θα μπορούσε να απειλήσει για υπαναχώρηση από τη συμφωνία, αλλά θα είναι πολύ πιο χρήσιμο να περιμένει μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ο Σι δήλωσε το 2018 ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντεπιτεθεί αντί να γυρίσει το άλλο μάγουλο. Ωστόσο, δεν ξέρει εάν το 2021 αντίπαλός του θα είναι ο Τραμπ ή ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο κορυφαίος υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι προσπαθούν να αποδείξουν ότι η στάση τους απέναντι στην Κίνα είναι σκληρότερη. Ο Μπάιντεν είναι πιο επιθετικός όσον αφορά την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει δηλώσει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να τιμωρηθεί για το νόμο εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ. Εάν κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ θα μπορούσε να συνεχίσει τις απειλές εναντίον της Κίνας.

Απελευθερωμένος από την πίεση της προεκλογικής περιόδου, ενδεχομένως να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις που θα προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές. Οι γροθιές του Σι θα είναι πιο αποτελεσματικές, εάν τις καθυστερήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή