Σε απολύσεις 500 ατόμων προχωρεί η Harley-Davidson

Σε απολύσεις 500 ατόμων προχωρεί η Harley-Davidson

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πιο ευέλικτη και πιο κερδοφόρο επιχείρηση ευελπιστεί να μετατραπεί η Harley-Davidson, καταργώντας 500 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το 12% του εργατικού δυναμικού της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος αναδιάρθρωσης θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. δολάρια και ενώ η εταιρεία δαπάνησε επιπλέον 42 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, στο πλαίσιο ανασχηματισμού, ο Τζον Ολιν, ο οποίος εργαζόταν επί 17 χρόνια στην εταιρεία, παραιτείται από τα καθήκοντά του ως οικονομικός διευθυντής. Τον Ολιν θα αντικαταστήσει προσωρινά ο Ντέριλ Τόμας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Harley-Davidson.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης σχεδιάστηκε από τον Γιόχεν Τζάιτς, ο οποίος τον Απρίλιο είχε παρουσιάσει σχέδια περικοπής κόστους και εστίασης της εταιρείας σε συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται να αλλάξει τις γραμμές παραγωγής, να επικεντρωθεί στα ισχυρά σημεία της και να δώσει προτεραιότητα στις κερδοφόρες αγορές.

Μετά την παρουσίαση, ο Τζάιτς ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου, ενώ προηγουμένως ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Μετά πέντε συναπτά έτη χαμηλών πωλήσεων, ο Τζάιτς υποσχέθηκε πως θα αλλάξει εκ βάθρων την εταιρεία.

Μείωση πωλήσεων

Οι πωλήσεις υποχωρούν διότι το βασικό αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, δηλαδή τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 (οι λεγόμενοι baby boomers), δεν ενδιαφέρεται πια για την αγορά μηχανών. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί και στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μεγαλύτερη αγορά μηχανών για τη Harley-Davidson. Επιπλέον, η πανδημία έχει καταφέρει σφοδρά πλήγματα στην εταιρεία.

Ο Τζάιτς πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο τέλος του μηνός, όταν η εταιρεία δημοσιεύσει τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Harley-Davidson θα παρουσιαστεί στο τέλος του έτους.

«Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προχωράει πολύ καλά και γίνονται αξιοσημείωτες εργασίες, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία και η Harley-Davidson να στρώσει τον δρόμο προς την επιτυχία», τόνισε ο Τζάιτς αυτή την εβδομάδα. «Το νέο μοντέλο λειτουργίας μας είναι απλούστερο, περισσότερο εστιασμένο, και επιτρέπει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων σε ολόκληρη την εταιρεία», συμπλήρωσε ο ίδιος και σημείωσε πως «οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες και πρέπει να κινηθούμε προς νέες κατευθύνσεις». Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα καταργήσει περίπου 140 θέσεις εργασίας στον κλάδο της παραγωγής. Οι περικοπές αφορούν τα εργοστάσια της Harley-Davidson στο Ουισκόνσιν και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και αποσκοπούν στην προσαρμογή της παραγωγής στη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.

Παρότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επιβλήθηκαν μετά τα μέσα Μαρτίου, ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις των μηχανών Harley υποχώρησαν κατά 16%.

Ο ανασχηματισμός της εταιρείας αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί φέτος, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή