Αγία Σοφία: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα ως τζαμί

Αγία Σοφία: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα ως τζαμί

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία το εμβληματικό βυζαντινό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τζαμί, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το μουσείο για τους επισκέπτες και άρχισαν επιθεωρήσεις του κτιρίου, στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν το Σάββατο τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Διαβάστε σχετικά: Πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία πριν ανοίξει ως τζαμί

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Μάλιστα, το Σάββατο ο Ερντογάν απέρριψε την διεθνή καταδίκη για την απόφασή του να μετατρέψει το Βυζαντινό μνημείο σε τζαμί, απαντώντας στους επικριτές του ότι  η απόφασή του αντιπροσώπευε τη βούληση της χώρας του να χρησιμοποιήσει τα «κυριαρχικά της δικαιώματα».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή