Ο πλούτος κόντρα στην πανδημία

Ο πλούτος κόντρα στην πανδημία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της πανδημίας που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της προηγούμενης διοργάνωσης και των οικονομικών απωλειών που προκάλεσε αυτή (θα μετακυλιστούν στην επόμενη περίοδο), οι 18 ομάδες έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό τους για τη νέα σεζόν. Η καλοκαιρινή, «αχανής» χρονικά μεταγραφική περίοδος (η διοργάνωση έχει προγραμματισθεί να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει δεύτερο «κύμα»), χαρακτηρίζεται από την πληθώρα ελεύθερων παικτών και κατά συνέπεια τις αντίστοιχες μετακινήσεις μεταξύ των ομάδων της Ευρωλίγκας, τη μείωση των δαπανών στην πλειονότητά τους, τα «φιλέτα» να πηγαίνουν ξανά στα παραδοσιακά ονόματα συλλόγων που πρωταγωνιστούν την τελευταία πενταετία και την αναγκαστική αποφυγή εξεύρεσης επιλογής Αμερικανών παικτών από το ΝΒΑ.

Η πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλε για 4 μήνες την ολοκλήρωση του κορυφαίου πρωταθλήματος που επαναρχίζει στο Ορλάντο, αλλά το εναρκτήριο τζάμπολ της επόμενης περιόδου προσδιορίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές ομάδες να μην έχουν το περιθώριο αναμονής. Αντιστρόφως ανάλογα, λειτουργούν και οι Αμερικανοί παίκτες που έπαιξαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και είτε ανανεώνουν τα συμβόλαιά τους, είτε συμφωνούν με άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας και του Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να περιμένουν την πιθανή συμμετοχή τους στο ΝΒΑ.

Στη δημιουργία σύνθεσης των νέων ρόστερ που θα έχουν οι 18 ομάδες της Ευρωλίγκας για την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβάνονται και οι μεταγραφές προπονητών, όπως έχει ήδη συμβεί με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (από τη Ζαλγκίρις στην Μπαρτσελόνα) και τις αντικαταστάσεις των Πιτίνο (Παναθηναϊκός, Γιώργος Βόβορας) και Ομπράντοβιτς (Φενέρμπαχτσε, Ιγκόρ Κοκοσκόφ), ενώ πέντε ομάδες, ακόμα, δεν έχουν καταλήξει στον προπονητή τους, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πίσω μεταγραφικά.

Στο επίπεδο των οικονομικών επενδύσεων, οι «πλούσιες» ομάδες παραμένουν σταθερές στους προϋπολογισμούς τους, διατηρούν τη δυνατότητα να συντηρήσουν τα περυσινά ρόστερ τους και προχωρούν σε στοχευμένες αλλαγές σε συγκεκριμένες θέσεις, καθώς είχαν εντοπίσει τους στόχους τους στο διάστημα της καραντίνας και ανέμεναν την αποδέσμευσή τους, όπως συνέβη με τον Καλάθη στον Παναθηναϊκό, τον Σενγκέλια στην Μπασκόνια, τον Ντατόμε στη Φενέρμπαχτσε, τον Σλούκα και την αναμενόμενη φυγή του, επίσης, από την τουρκική ομάδα, τον Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό, τον Χάινς στην ΤΣΣΚΑ και ενώ αναμένονται κι άλλες αποδεσμεύσεις και μετακινήσεις, αλλά όχι για την «αφρόκρεμα».

Με εξαίρεση τη μικρή απόκλιση στον προϋπολογισμό της ΤΣΣΚΑ, λόγω της απώλειας της χορηγίας του ρωσικού αερομεταφορέα, οι δύο ισπανικές, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και η Εφές Αναντόλου, δείχνουν ανεπηρέαστες από την πανδημία. Οι απώλειες εσόδων από τη διοργανώτρια αρχή (υπολογίζονται σε 25-30%) θα καλυφθούν από τις ίδιες τις ομάδες, προκειμένου να μην αποδεσμεύσουν τους παίκτες-σταρ των παχυλών συμβολαίων ή να τους προτείνουν μειώσεις που θα εμπεριείχαν το ρίσκο της αρνητικής απάντησης. Το κόστος των ομάδων της «ελίτ» φτάνει και ξεπερνά οριακά τα 30 εκατ. ευρώ για την επόμενη περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εφές, που ίσως να έχασε, λόγω της πανδημίας, την κατάκτηση της περυσινής Ευρωλίγκας αλλά διατήρησε στις τάξεις της, τον πρώτο σκόρερ, Σέιν Λάρκιν και τους Ντάνστον, Μίσιτς, Σιμόν που έχουν συμβόλαιο σε ισχύ, ενώ ανανέωσε και τη συνεργασία με τον Κρις Σίνγκλεντον για τα τρία επόμενα χρόνια.

Η οικονομική «ψαλίδα» από τις ομάδες που θα είναι και πάλι υποψήφιες για τη διεκδίκηση των πρώτων οκτώ θέσεων, αναμένεται να ανοίξει περισσότερο (οι προϋπολογισμοί τους δεν θα ξεπεράσουν τα 12-13 εκατ. ευρώ).

Αγωνιστικά, μένει να φανεί το πραγματικό άνοιγμα αυτής της «ψαλίδας». Παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως οι δυο ελληνικές, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, η Μακάμπι και η νέα πρωταθλήτρια Ισπανίας, Μπασκόνια, καθώς και οι εύρωστες Αρμάνι, Χίμκι και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, συγκροτούν την «ραχοκοκαλιά» της διοργάνωσης.

Το μεγαλύτερο ερώτημα της διοργάνωσης για την αγωνιστική εικόνα μπαίνει δίπλα στο όνομα του Παναθηναϊκού. Η έλλειψη δυνατότητας κάθε οικονομικής υπέρβασης, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθιστά «αχαρτογράφητη» τη διαμόρφωση των νέων δυνατοτήτων. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός, ύστερα από δύο χρόνια οικονομικής ανομβρίας και άστοχων επιλογών, δείχνει έτοιμος να επανέλθει δυναμικά και να θέσει ρεαλιστικούς στόχους, τουλάχιστον, μέχρι τα πλέι οφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή