Μπορέλ: Οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή

Μπορέλ: Οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία αποτελεί το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, παρατήρησε ότι οι σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Επίσης, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

Τι άλλο θα βρεθεί στην ατζέντα

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, όπως είπε, θα συζητηθεί η Λατινική Αμερική, όπου καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα από τον κορωνοϊό, αλλά και επειδή πρέπει να ενδυναμωθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη – μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Τι ζητά η Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε την παραμονή του Συμβουλίου το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Ε.Ε., της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες.

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Διακόπουλος στην Κ»: Ολοι γνωρίζουν τις «κόκκινες γραμμές» μας

Η ατζέντα της Αγκυρας και οι συμμαχίες της Αθήνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή