Ισπανία: Δικαστής απέρριψε απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό πολιτών στην Καταλωνία

Ισπανία: Δικαστής απέρριψε απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό πολιτών στην Καταλωνία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανίδα δικαστής απαγόρευσε στις αρχές της Καταλωνίας να επιβάλουν κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπου 160.000 πολίτες στην πόλη της Λιέιδα καθώς και άλλες επτά μικρότερες πόλεις μετά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτό υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση προς τους κατοίκους να φύγουν από την περιοχή, αλλά θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός των ορίων της, ανέφερε η δικαστής.

«Αυτό που προτείνεται σήμερα είναι πολύ παραπάνω από ένας απλός περιορισμός των μετακινήσεων και απειλεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα», δήλωσε η δικαστής Ελένα Γκαρθία-Μούνιοθ Αλάρκο, απορρίπτοντας την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Η Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού,  ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Ιουνίου, όταν η εξάπλωση του ιού έδειχνε να έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.

Αφότου όμως παρατηρήθηκε μία σειρά από φαινόμενα αύξησης του αριθμού των μολύνσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι τοπικές αρχές άρχισαν να λαμβάνουν νέα μέτρα είτε θέτοντας υπό περιορισμό μικρότερες περιοχές είτε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι στην περιοχή της Λιέιδα δεν επιτρέπεται να βγουν εκτός των ορίων της, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως π.χ. η μετακίνηση από και προς την εργασία τους.

Έκκληση προς τους κατοίκους να αγνοήσουν τη δικαστική απόφαση

Ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλωνίας κάλεσε τους κατοίκους της Λιέιδα να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησής του για κατ’ οίκον περιορισμό παρά τη δικαστική απόφαση.

Ο Κουίμ Τόρα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι ήταν αδύνατο να δεχτεί τη δικαστική απόφαση λόγω του υψηλού ρίσκου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα ενέκρινε διάταγμα για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή