Τέλη του έτους η είσοδος τρίτου μετόχου στον ΑΔΜΗΕ

Τέλη του έτους η είσοδος τρίτου μετόχου στον ΑΔΜΗΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τελευταίο τετράμηνο του έτους μετατίθεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα επιδιώξει την είσοδο και τρίτου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν το Δημόσιο και η κινεζική State Grid με ποσοστό 24% και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς απέδωσε τη χρονική μετάθεση της ιδιωτικοποίησης στον κορωνοϊό και στις δυσκολίες που προκάλεσε στις επαφές τόσο με την κινεζική πλευρά όσο και με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στους οποίους συγκαταλέγονται οι διαχειριστές δικτύου της Ιταλίας και του Βελγίου, Τerna και Εlia αντίστοιχα.

Ερωτηθείς για το θέμα, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΑΔΜΗΕ για την παρουσίαση της νέας εταιρικής του ταυτότητας, ο κ. Θωμάς τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Κομισιόν σε σχέση με την παρουσία εταιρειών εκτός Ε.Ε. σε ευρωπαϊκές εταιρείες υποδομών ενέργειας. Είναι γνωστό ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της State Grid στον ΑΔΜΗΕ και αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που έχει μπλοκάρει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία διαθέτει εκ της σύμβασης μετόχων δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο πουλήσει ποσοστό. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων με την κινεζική πλευρά τον Σεπτέμβριο, αναζητώντας μια συναινετική λύση που θα κινείται εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Η αβεβαιότητα, πάντως, σε σχέση με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος υλοποιεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης όλων των νησιών μέχρι το 2030. Παράλληλα, η εταιρεία μετασχηματίζεται και διερευνά νέες προοπτικές ανάπτυξης ενόψει της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης. Χθες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση τη νέα ταυτότητα του Διαχειριστή, που περιλαμβάνει νέο λογότυπο και νέο ιστότοπο. Η νέα εταιρική ταυτότητα του Διαχειριστή, όπως τόνισε  χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης, «σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη, ισχυρή εταιρεία που ενσωματώνει στη στρατηγική της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία». Με σύνθημα «διασυνδέουμε το αύριο», ο ΑΔΜΗΕ, «αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, στρέφεται στο μέλλον, διερευνώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση», τόνισε ο κ. Μανουσάκης. Τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ χαιρέτισε ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό της εταιρείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή