Περιορισμένη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

Περιορισμένη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιότερη σε σχέση με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις ήταν τελικά η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον Απρίλιο, παρά την εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού του νέου κορωνοϊού, που είχαν ληφθεί εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, στις περιοχές υψηλής ζήτησης, η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη, αφενός μεν, των «αντοχών» της αγοράς ακινήτων, αλλά και της αισιοδοξίας των επαγγελματιών του κλάδου ότι πρόκειται για προσωρινή κρίση και σύντομα η ζήτηση θα επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν πριν από την εμφάνισή της.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 973 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 194,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 961,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας δηλαδή πτώση κατά 22,4% στον αριθμό των αδειών, κατά 21,8% στην επιφάνεια και κατά 18,7% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα την ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση κατά 22,8% στον αριθμό των αδειών, κατά 20,5% στην επιφάνεια και κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και τον Μάρτιο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κινούνταν έντονα ανοδικά, με ετήσια αύξηση κατά 9,8% με βάση τον αριθμό, κατά 40,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 53,8% με βάση τον όγκο.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία του Απριλίου είναι, πάντως, ότι η πτώση σε περιοχές όπως η Αττική, το Ν. Αιγαίο είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ σε άλλες, όπως η Κρήτη, σημειώθηκε ακόμη και αύξηση. Ειδικότερα, η ιδιωτική δραστηριότητα στην Αττική μειώθηκε μόλις κατά 7,6% με βάση τον όγκο. Στο Ν. Αιγαίο, η αντίστοιχη πτώση δεν ξεπέρασε το 7,8%, ενώ στην Κρήτη σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5,3%. Συνολικά το φετινό πρώτο τετράμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 24,4% στον αριθμό των αδειών, κατά 31,6% στην επιφάνεια και κατά 31,4% στον όγκο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 23,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,1% στην επιφάνεια και κατά 31,0% στον όγκο την ίδια περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή