Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε «πως οι συνθήκες που υπαγορεύουν την εδώ παρουσία του είναι ο καλύτερος συντονισμός και η άριστη, η ακόμα πιο άριστη συνεργασία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, η Λιβύη, μία σειρά χωρών από προκλητικές ενέργειες που καταγράφονται από πλευράς Τουρκίας, με το πιο πρόσφατο, την μετατροπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού κληροδοτήματος, μιας κληρονομιάς παγκόσμιου πολιτισμού, σε τέμενος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας: «είναι μία πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας. Όμως αυτό που χαίρομαι είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά.

Και αυτό που για μένα είναι το καλύτερο δυνατό είναι η επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. Αυτό που πάντοτε ευπρεσβεύαμε σαν κράτη, σαν Ευρώπη, σαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή