Κ. Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον χριστιανικό κόσμο

Κ. Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον χριστιανικό κόσμο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδεχόμενη τον κ. Αναστασιάδη, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και συμπλήρωσε: «Πληγώνει, επίσης, βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αγία Σοφία, ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάφερε τον τελευταίο αιώνα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών και ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. «Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του Κοσμικού Κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγωνιστούν και να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Αναφερόμενη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ότι εκφράστηκε συνολικά για την τουρκική παραβατικότητα η αλληλεγγύη των εταίρων προς την Ελλάδα και την Κύπρο και αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός καταλόγου των κατάλληλων πρόσθετων μέτρων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και συνέχεια. 

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ν. Αναστασιάδης: Σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και κατηγορώντας την Άγκυρα για επιθετικότητα απέναντι στη Συρία και στο Ιράκ, με προέκταση το παράνομο Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογράψει με την Λιβύη. Έκανε επίσης λόγο για απειλή σφετερισμού της ελληνικής ΑΟΖ.

«Με αποκορύφωμα αυτό που έχετε πολύ εύστοχα σημειώσει, την προχθεσινή ενέργεια δηλαδή της μετατροπής ενός πολιτιστικού μνημείου – σύμβολο για τον Χριστιανισμό αλλά και πολιτιστικού μνημείου για ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε τέμενος» συνέχισε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «το μέγα ερώτημα δεν είναι, εάν φραστικά καταδικάζεται η Τουρκία, η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγοντας μπροστά σε μια δύναμη που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν, προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ταυτόχρονα και το διεθνές δίκαιο».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μιας υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει προσβλητικά για την Ευρώπη κάθε αρχή και αξία.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα έκανε λόγο για συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία τόνισε ότι η κυπριακή πλευρά έχει άριστη συνεργασία και συνεννόηση. Επανέλαβε δε πως «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουμε είναι επικράτηση του δικαίου».

Μετά τη συνάντησή του με την κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει η Αγκυρα: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή