Υπό διαρκή εξέταση η ένταση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Υπό διαρκή εξέταση η ένταση των μέτρων για τον κορωνοϊό

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, όπως το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως τα κρούσματα κορωνοϊού είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.    

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος μίλησε για «αντίφαση» και σημείωσε πως «ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ. να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης του κορωνοϊού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. «Αν και ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν "καμπανάκι" για τη μετέπειτα πορεία», επεσήμανε.    

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Υπογράμμισε δε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Και επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό».

Παράλληλα, σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα. «Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού. Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα,  είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα. Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει περιοχικό lockdown. Αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό. Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό». 

Χαλκιδική: Εξετάζεται και δεύτερο παιδί σε κατασκήνωση

Την ίδια ώρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παιδί που φιλοξενήθηκε στην ίδια κατασκήνωση στη Χαλκιδική, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε 15χρονη από τη Βέροια θετική στην Covid-19.

«Θέλουμε να γνωρίζετε πως από τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία 24ωρα από την κατασκήνωσή μας και υποβλήθηκαν στο σχετικό τεστ, ένα παιδί βρέθηκε οριακά θετικό. Ως εκ τούτου, για να επιβεβαιωθεί το test (αν ήταν θετικό ή αρνητικό), το νοσοκομείο ζήτησε το παιδί να εξεταστεί ξανά. Μόλις λάβουμε το τελικό αποτέλεσμα θα σας ενημερώσουμε», ανακοινώθηκε από την κατασκήνωση στο λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια κατασκήνωση είχε φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου η 15χρονη από την Βέροια η οποία στις 9 του μήνα παρουσίασε πυρετό και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της κατασκήνωσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παρακολουθήθηκε για 24 ώρες, ενημερώθηκαν οι γονείς του και την επόμενη ημέρα απομακρύνθηκε από την κατασκήνωση ώστε να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο της Βέροιας. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο ότι η 15χρόνη ήταν θετική και καθώς δεν χρειάστηκε νοσηλεία παραμένει στο σπίτι της.

Χθες πάντως, μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελήφθησαν αποφάσεις σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη διακοπή των πανηγυριών τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θεωρούνται από τους λοιμωξιολόγους από τις πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού. Κατά τα λοιπά, το βλέμμα στρέφεται στα Βαλκάνια που παρουσιάζουν έξαρση του ιού. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται κυρώσεις. Επιπλέον ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. «Ηδη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα επιχειρεί με κανόνες να κρατήσει ανοικτές τις πύλες της και να προσελκύσει τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις 22 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις και από τη Σουηδία. Στα τέλη Ιουλίου και πάντα ανάλογα το πώς εξελίσσεται η πανδημία, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος των απευθείας πτήσεων με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης 

Δυσοίωνες εκτιμήσεις ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

Σε αναζήτηση θερινού plan B οι «εξαρτώμενοι» από τον τουρισμό

Ερευνητές: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη Βρετανία μπορεί να έχει 120.000 νεκρούς

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή