Ζευγάρια εν κινήσει

7' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

61.946 φωτογραφίες μετρούν ο Γιάννης και η Ανδρομάχη από τα ταξίδια τους σε 21 χώρες. Ο Γιώργος και η Βασιλική μπορούν να σας εξηγήσουν με κάθε λεπτομέρεια πώς να γυρίσετε τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό. Η Όλγα και ο Δημοσθένης αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ταξίδια σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας. Τρία ζευγάρια της διπλανής πόρτας μοιράζονται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και μιλούν για το travel blogging στη μετά COVID-19 εποχή.

Οι Κρητικοί Yabatravellers

«Είμαστε η Βασιλική Παπακωνσταντή και ο Γιώργος Τσαγκαράκης, ένα ζευγάρι travel bloggers από την Κρήτη με πάθος για τα ταξίδια και τις περιπέτειες. Πλέον ζούμε στην Αθήνα και έχουμε δημιουργήσει τη σελίδα yabatravellers.com. Μετά τις σπουδές μας αρχίσαμε να εργαζόμαστε στον αεροπορικό χώρο και όταν γνωριστήκαμε, πριν από περίπου πέντε χρόνια, δημιουργήσαμε το πρώτο ελληνικό couples travel blog. Η ιδέα γεννήθηκε, πού αλλού, σε ένα ταξίδι. Βρεθήκαμε στην Ινδονησία και εκεί ξεκίνησε η ιδέα του blog, όπως και η κοινή μας ζωή, μια και τότε έγινε η πρόταση γάμου. Πριν από το ταξίδι αναζητούσαμε πληροφορίες για τον προορισμό πέρα από τους τυποποιημένους ταξιδιωτικούς οδηγούς και δεν βρίσκαμε τίποτα στα ελληνικά. Ωστόσο, υπήρχαν ξένα blogs που έδιναν πληροφορίες πιο προσωπικές. Μπορούσες να ταυτίσεις το άτομο με την πληροφορία, και αυτό μας άρεσε. Είπαμε να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά. Ένα travel blog, για να φτάσει σε ένα σημείο όπου έχει αναγνωσιμότητα και μπορεί να γίνει βιοποριστικό, απαιτεί πολλή δουλειά. Πέρα από το ίδιο το ταξίδι, στο οποίο συλλέγεις πληροφορίες, φωτογραφίζεις και προσπαθείς να καλύψεις ένα αξιόλογο κομμάτι του εκάστοτε προορισμού, υπάρχει αρκετή δουλειά μετά. Από το να γράψεις ένα κείμενο με σωστές πληροφορίες μέχρι να κρατάς updated τα social media και το ίδιο το blog. Εμείς, πέρα από την προσωπική δουλειά, έχουμε επενδύσει σε κάμερες, εξοπλισμό για βίντεο, drone, software επεξεργασίας κ.λπ. Να προσθέσουμε σε αυτό και το ίδιο το ταξίδι. Διότι μπορεί πλέον πολλά ταξίδια μας να είναι αποτέλεσμα συνεργασιών, αλλά δεν ήταν έτσι από την αρχή. Τα πιο δημοφιλή μας YouTube βίντεο είναι δύο mini video, ένα από την Κρήτη και ένα από τη Λαπωνία. Και στο Instagram μια φωτογραφία από το Μάτσου Πίτσου. Όταν ανεβήκαμε στο Μάτσου Πίτσου με τα πόδια, δείχναμε κάθε μέρα μέσα από τα social τη διαδρομή.

Ζευγάρια εν κινήσει-1

Οι Yaba Travellers στο Περού. © https://yabatravellers.com/.

Όταν στο τέλος φτάσαμε και ανεβάσαμε την αντίστοιχη φωτογραφία, λάβαμε πολλά μηνύματα και σχόλια που το «γιόρταζαν» μαζί μας. Στο Μεξικό μας έκλεψαν, αλλά αυτό δεν αλλοίωσε το ότι το Μεξικό είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς. Ούτε έχουμε μετανιώσει που ταξιδέψαμε σε κάποιο μέρος. Ο λόγος που ταξιδεύουμε είναι για να βιώσουμε το διαφορετικό. Όχι για να βρούμε το πιο όμορφο μέρος. Ένας προορισμός που θα θέλαμε να επισκεφθούμε και δεν το έχουμε καταφέρει για οικονομικούς λόγους είναι η Ανταρκτική. Έχουμε ρυθμίσει τη ζωή μας και τον χρόνο μας ώστε να μπορούμε να ταξιδεύουμε συχνά. Αυτό μπορεί να προϋποθέτει να τελειώνουμε από τη δουλειά στις έξι το πρωί και να πετάμε στις οκτώ σε υπερατλαντική πτήση. Τα ταξίδια έχουν ένα κόστος, αλλά θα διαφωνήσουμε ως προς το ότι κοστίζουν μια περιουσία. Υπάρχουν εξαιρετικά μέρη και τρόποι όπου τα χρήματά σου έχουν μεγαλύτερο value. Έχουμε γράψει ένα e-book, που μπορείτε να βρείτε στο yabatravellers.com, το «Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό». Εκεί αναλύουμε πρακτικούς τρόπους και τακτικές για να κάνεις το ταξίδι πιο εφικτό. Άλλωστε και εμείς αυτό κάνουμε. Με τον COVID ακυρώσαμε ένα ταξίδι που περιμέναμε με ανυπομονησία, στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, και ένα ομαδικό ταξίδι που είχαμε οργανώσει στην Ισλανδία. Ευτυχώς, τα υπόλοιπα ήταν στα σχέδια, αλλά δεν τα είχαμε “κλείσει”. Πιστεύουμε ότι τα ταξίδια θα επανέλθουν στην προ COVID-19 εποχή, αλλά ίσως πάρει χρόνια αυτό. Θα ξαναταξιδέψουμε όμως και, όταν έρθει αυτή η ώρα, θα το εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο».

Οι Λαρισαίοι του «Travel See Feel»

«Είμαστε ο Γιάννης Βασβατέκης και η Ανδρομάχη Παραφέστα, ένα ζευγάρι Λαρισαίων travel bloggers. Οι δουλειές μας είναι πολιτικός μηχανικός και εκπαιδευτής όρθιας σανιδοκωπηλασίας και δασκάλα. Η ιδέα “γεννήθηκε” στο αεροπλάνο, όταν επιστρέφαμε από τις ΗΠΑ. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα blog όπου θα καταγράφαμε τις εμπειρίες μας και θα εμπνέαμε κατά κάποιον τρόπο τους φίλους μας, αλλά και όσους θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν παρόμοια ταξίδια. Η αλήθεια είναι ότι ένα travel blog απαιτεί αρκετό χρόνο και ατελείωτες ώρες στα social media, που πολλές φορές η κύρια εργασία και η καθημερινότητά μας δεν μας επιτρέπει να έχουμε. To blogging για εμάς είναι ένα μέσο έκφρασης, όχι προβολής, αλλά ούτε και αυτοσκοπός. Το μότο μας είναι το εξής: “Καλός ταξιδιώτης είναι ο ενημερωμένος ταξιδιώτης”. Θέλουμε οι φωτογραφίες στο blog μας να είναι απλές, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να “βάλει” τον εαυτό του εκεί. Δεν ήταν σκοπός μας να δημιουργήσουμε ένα site με επαγγελματικές φωτογραφίες, αλλά με αληθινές. Για να βγάλουμε μια κοινή φωτογραφία, ένα τρίποδο ή ένα selfie stick μερικές φορές είναι υπεραρκετό. Μια κοινή μας φωτογραφία σε μια παραδεισένια παραλία στο Μεξικό είναι η πιο δημοφιλής φωτογραφία στο Instagram. Κακά τα ψέματα, τα likes και οι followers παίζουν σημαντικό ρόλο στη σημερινή εποχή της παντοδυναμίας των social media.

Ζευγάρια εν κινήσει-2
Ζευγάρια εν κινήσει-3

Μέσα από το blogs τους Travel See Feel μοιράζονται τις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους. Επάνω, στον εξωτικό Βοτανικό Κήπο του Μονακό και στο Λος Άντζελες.

Όταν έρχεται η ώρα της γραφής, το content που λέμε, εκεί μπορεί να δει κανείς την ουσία ενός blog και τη “γύμνια” ενός άλλου. Bloggers υπάρχουν πολλοί. Content creators λίγοι. Το πιο τρομακτικό μέρος που έχουμε βρεθεί ήταν μια πόλη-φάντασμα στην έρημο της Μοχάβε (Καλιφόρνια), όπου νιώσαμε ότι πρωταγωνιστούμε σε γουέστερν. Η κύρια εργασία μας δεν μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε όποτε το επιθυμούμε. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε αργία και φυσικά Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι ή να “δημιουργούμε” long weekends. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, πλέον με τις low cost αεροπορικές εταιρείες τα ταξίδια έχουν γίνει προσιτά σε όλους. Τα υπερατλαντικά, βέβαια, κοστίζουν κάτι παραπάνω. Εκεί, για να μειώσεις το κόστος, χρειάζεται έγκαιρος προγραμματισμός αρκετούς μήνες νωρίτερα και φυσικά αποταμίευση. Όνειρό μας είναι κάποια στιγμή να επισκεφτούμε τα νησιά της Χαβάης και να κάνουμε surf στον Ειρηνικό. Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε τον Γιάννη στις Άλπεις, σε ένα tour των χιονοδρομικών κέντρων της Αυστρίας. Βιώσαμε την καραντίνα δύσκολα, όπως οι περισσότεροι. Ακυρώσαμε ταξίδια και εκδρομές, μείναμε σπίτι διαβάζοντας για νέους προορισμούς και κάναμε όνειρα για το μέλλον. Το τέλος της καραντίνας, όμως, μας γέμισε χαρά γιατί προστέθηκε στις “αποσκευές” μας ένας γλυκύτατος μπέμπης, και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε παρέα, δείχνοντάς του τον κόσμο».

Οι NonstopTravellers

Ζευγάρια εν κινήσει-4

Η φωτογραφία των NonstopTravellers από το Monument Valley της Αριζόνα. © www.nonstoptravellers.com

«Είμαστε η Όλγα Μπορονίλο και ο Δημοσθένης Δημητρόπουλος, οι NonstopTravellers, ζευγάρι στη ζωή και στα ταξίδια τα τελευταία εννιά χρόνια. Full time οικονομολόγοι στο επάγγελμα. Είμαστε ένα ζευγάρι που ταξιδεύουμε από τον πρώτο κιόλας μήνα της σχέσης μας. Το πρώτο μας ταξίδι ήταν στη Ρώμη και ήταν η τέλεια ευκαιρία για να γνωριστούμε καλύτερα. Το δεύτερο ταξίδι μας, στο Παρίσι, ακολούθησε τρεις εβδομάδες μετά. Αφορμή για τη δημιουργία του ταξιδιωτικού μας blog ήταν η μακρινή Καμπότζη. Αναζητώντας πληροφορίες για το ταξίδι μας, συνειδητοποιήσαμε ότι διαβάζαμε μόνο ξένα blogs, ενώ παράλληλα οι φίλοι και οι γνωστοί που μας ζητούσαν ταξιδιωτικές πληροφορίες αυξάνονταν συνεχώς. Τότε σκεφτήκαμε “γιατί όχι;”. Ας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας σε ένα blog, έναν δικό μας ταξιδοχώρο, για να εμπνεύσουμε και άλλους να γνωρίσουν μακρινούς προορισμούς και να τους βοηθήσουμε στην οργάνωση ενός “δύσκολου” ταξιδιού.  Όσο περισσότερο χρόνο και μεράκι δίνεις σε κάτι που αγαπάς, τόσο πιο όμορφο γίνεται. Για την επίτευξη ενός ποιοτικού αποτελέσματος χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός, που πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα καλό κινητό, μια κάμερα DSLR, μια Action camera και ένα επαγγελματικό τρίποδο. Η πιο δημοφιλής φωτογραφία μας στο Instagram είναι από την Ισλανδία, τραβηγμένη από τουρίστες, στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου, κάτω από αντίξοες συνθήκες αέρα και κρύου.

Κρίνοντας με προσωπικά κριτήρια, μπορούμε να πούμε ότι το στημένο δεν “αρέσει”. Αντιθέτως, η ποιότητα πάντα “αρέσει”. Μια καλή φωτογραφία, ένας ανερχόμενος προορισμός, ένα συναίσθημα, τα ταξιδιωτικά trends, ακόμη και η επικαιρότητα, μετράνε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που απολαμβάνουν πάντα πολλά likes, όπως είναι το Μπαλί, η Νέα Υόρκη. Η πιο τρομακτική ταξιδιωτική μας εμπειρία ίσως να ήταν η επίσκεψή μας στον κρατήρα του ηφαιστείου Ίτζεν (Ijen) στην Ινδονησία, όταν φτάσαμε στο χείλος του κρατήρα του ηφαιστείου και μετά βρεθήκαμε εντός αυτού, πεζοπορώντας ξημερώματα μέσα στο σκοτάδι και με τοξικές αναθυμιάσεις για να θαυμάσουμε από κοντά το φαινόμενο των blue flames. Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί πάνω από 45 χώρες και ιδανικά όνειρό μας είναι να επισκεφτούμε και τις 193 χώρες που είναι κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Ένα ταξίδι που θέλουμε να κάνουμε πολύ και ακόμα δεν έχουμε πραγματοποιήσει είναι στο Ιράν. Το θέμα του κόστους είναι πολύ σημαντικό για εμάς και προσπαθούμε να κάνουμε χαμηλού budget επιλογές. Διαλέγουμε οικονομικούς τρόπους μετακίνησης και διαμονής, ενώ αποφεύγουμε περιττές σπατάλες σε φαγητό και ποτό. Για παράδειγμα, για να γνωρίσεις το Νεπάλ πρέπει να μπεις σε δημόσιο λεωφορείο, να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις και να τριγυρίσεις στην πόλη, ενώ η διαμονή σου μπορεί να γίνει σε ένα hostel με 5 €. Η νέα ταξιδιωτική πραγματικότητα; Εκτίμηση, και ίσως ευχή μας, είναι ότι θα υποχωρήσει ο “κακός” μαζικός τουρισμός. Φέτος επιλέγουμε να μείνουμε Ελλάδα και να γνωρίσουμε τις ομορφιές του τόπου μας». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή