Αγγλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα – Αντιδράσεις στα social media

Αγγλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα – Αντιδράσεις στα social media

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε σήμερα ότι παρατηρούνται καθοδικές τάσεις στην καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και στον αριθμό εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς για εφησυχασμό.

Δήλωσε επίσης ότι το σύστημα «Τεστ και Εντοπισμός» (“Test and Trace”) του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδίδει και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιτυχώς δράση κατά των τοπικών εξάρσεων.

Αναφέρει μάλιστα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει ευκολότερες τις αγορές στα μαγαζιά αλλά, όπως επισήμανε, οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα έχουν δεχθεί δυσανάλογο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού.

Ανακοίνωσε λοιπόν ότι η κάλυψη του προσώπου θα καταστεί υποχρεωτική στα μαγαζιά της Αγγλίας, ενώ θα προταθεί και σε άλλους εσωτερικούς χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Τα καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο στα άτομα που δεν ακολουθούν τους νέους κανόνες, εκτός αν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν από αυτούς, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα των 100 λιρών.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μέχρι στιγμής συμμορφωθεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και αναμένει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Τάσεις στα social media εναντίον της χρήσης μάσκας

Οι νέοι αυτοί κανόνες έχουν τροφοδοτήσει έντονη αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν άνθρωποι που ενθαρρύνουν τους άλλους να φορούν προστατευτική μάσκα, υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι αντιστέκονται στους νέους κανόνες και τα hashtags του τύπου #ΌχιΜάσκες και #φίμωτρα βρίσκονται πλέον ανάμεσα στις τάσεις του Twitter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC, έχουν υπάρξει ακόμη και αναληθείς ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αυτούς που τις φοράνε.

Εικονίδια (memes) που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρουν το μήνυμα ότι οι μάσκες μπορούν να στερήσουν το οξυγόνο από ένα άτομο ή να οδηγήσουν στο να δέχεται ο οργανισμός μεγαλύτερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν υπάρχει ωστόσο καμία απόδειξη ότι αυτά όντως συμβαίνουν.

Ο τύπος μάσκας που συνιστάται από τους ειδικούς, εάν φορεθεί σωστά, δεν βλάπτει την υγεία μας, αναφέρει το BBC.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η παρατεταμένη χρήση μάσκας δεν προκαλεί δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα ούτε οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή