Επιστροφή στην καραντίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να υπερβαίνουν παγκοσμίως τα 13 εκατ. (αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα εκατ. μόνο την τελευταία εβδομάδα), πολλά κράτη και περιφέρειες βιώνουν μία άκρως δυσάρεστη επιστροφή στο κοντινό παρελθόν, εξαιτίας της εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Ηδη, στην Τεχεράνη, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, επιβλήθηκαν για μία ακόμη φορά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως κλείσιμο καφέ, γυμναστηρίων, ζωολογικών κήπων και απαγόρευση συναθροίσεων για οποιονδήποτε λόγο.

Το ίδιο συμβαίνει στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Νέα μέτρα επιβλήθηκαν ήδη από τη Δευτέρα στην Ταγγέρη του Μαρόκου, τον λιμένα στα Στενά του Γιβραλτάρ, ενώ στην Αίγυπτο θα παραμείνουν κλειστοί οι κοπτικοί ναοί σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια έως τις 3 Αυγούστου, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, Μπόλις Χαλίμ. Στη Νότια Αφρική, που επίσης μαστίζεται από την COVID-19, επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Μαδαγασκάρη, όπου τέθηκε σε καραντίνα η περιφέρεια της πρωτεύουσας, Ανταναναρίβο.

Δεν είναι, όμως, η Μέση Ανατολή μόνο που στενάζει από την έξαρση της πανδημίας. Ανάλογη ή και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στη Λατινική Αμερική, όπου πολλαπλασιάζονται κρούσματα και θάνατοι. Η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, μπήκε από τη Δευτέρα ξανά σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Στην Αυστραλία, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην πολιτεία της Βικτόρια, με τα 5 εκατ. των κατοίκων της Μελβούρνης να τίθενται σε καραντίνα επί τουλάχιστον 6,5 εβδομάδες, ενώ ανάλογα μέτρα επιβλήθηκαν στο Ουζμπεκιστάν, τα οποία θα ισχύσουν έως τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με Φιλιππινέζους αξιωματούχους, σε καραντίνα θα τεθεί τις προσεχείς ημέρες η πρωτεύουσα Μανίλα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ ανάγκασε τις Αρχές να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την πρώην βρετανική αποικία, μεταξύ των οποίων απαγόρευση λειτουργίας των εστιατορίων μετά τις έξι το απόγευμα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όσους χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων, κλείσιμο των μπαρ, καραόκε, γυμναστηρίων, καθώς και του θαλάσσιου πάρκου της πόλης και της Ντίσνεϊλαντ.

Μια σημαντική στροφή υπέρ της χρήσης μάσκας φαίνεται να κάνει και η Ευρώπη. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, κατά την κοινοβουλευτική ενημέρωση γνωστοποίησε ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο εσωτερικό καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, ενώ θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για άλλους χώρους συνωστισμού. Aλγεινή εντύπωση και ανησυχία προκάλεσαν τα βίντεο μεθυσμένων Βρετανών τουριστών να χορεύουν σε αυτοκίνητα στην Μαγκαλούφ της Μαγιόρκα, παραβιάζοντας όλα τα μέτρα περί χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Βαστίλλης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους από την 1η Αυγούστου. Τέλος, στο επιστημονικό πεδίο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η γέννηση βρέφους με COVID-19 στη Γαλλία, το οποίο προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό κατά την ενδομήτριο ζωή από τη μολυσμένη μητέρα του, μέσω του πλακούντα. Το μωρό εμφάνισε εγκεφαλική φλεγμονή λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, αλλά ανέρρωσε πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή