Απολογισμός χρονιάς, νέοι στόχοι και θεσμοί

Απολογισμός χρονιάς, νέοι στόχοι και θεσμοί

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκαλιά της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην οδό Ομήρου θα ανεβεί και πάλι ο Δάφνις Κόκκινος. Ο διεθνής χορευτής και συνεργάτης της Πίνα Μπάους στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ αναλαμβάνει τη διεύθυνση της σχολής μετά την παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, σε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο εξετάζει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΚΣΟΤ.

Την ανακοίνωση έκανε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που πήρε τη μορφή ενός απολογισμού δράσεων του ΥΠΠΟ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. «Θέσαμε από την αρχή ως δεδομένο ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, είναι εργαλείο ανάπτυξης, δημιουργίας και εξωστρέφειας», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Απολογισμός χρονιάς, νέοι στόχοι και θεσμοί-1

Το ρεσιτάλ της Ανίτα Ρατσβελισβίλι θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου, συμβολίζοντας την επανεκκίνηση των τεχνών στην Ελλάδα μετά την πανδημία (φωτ. ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΣ). 

Μέσα σε αυτή τη χρονιά το υπουργείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της πανδημίας που του αναλογούσαν και ανταποκρίθηκε με μια δέσμη αναπτυξιακών μέτρων και ενισχύσεων που ανήλθε, τελικά, σε 22 εκατομμύρια ευρώ (ενισχύσεις κινηματογράφου, ΔΗΠΕΘΕ, ΑΜΚΕ, δημιουργικών επαγγελμάτων, ελεύθερο θέατρο, 1,3 εκατ. ευρώ για συναυλίες μέσω των Περιφερειών, ατέλεια στη χρήση αρχαιολογικών χώρων κ.τ.λ.). Από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες υπήρξε η συγκρότηση Εθνικού Μητρώου καλλιτεχνών εργαζομένων στον πολιτισμό, στο οποίο όμως έχουν εγγραφεί μόλις 6.500 άτομα. Επίσης, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 45.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επωφελήθηκαν από τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης, ενώ από τα στοιχεία της «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι από τους περίπου 35.000 δικαιούχους, μόλις 2.000 έκαναν αίτηση για το βοήθημα των 800 ευρώ.

Απολογισμός χρονιάς, νέοι στόχοι και θεσμοί-2

Το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αναπτύσσεται σε 122 μνημεία, με 270 εκδηλώσεις και 70 παραγωγές. 

Στον απολογισμό της η υπουργός περιέγραψε την πορεία των μεγάλων έργων υποδομής του υπουργείου, όπως την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τη σύνδεσή του με το «Ακροπόλ», όπου έχουν ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και η ιστορική, αρχαιολογική, χωροταξική και πολεοδομική θεώρηση, τον συντονισμό των εργασιών στην Εθνική Πινακοθήκη με ορίζοντα εγκαινίων στις 25 Μαρτίου 2021, το άνοιγμα του ΕΜΣΤ και την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας της ανάπλασης του Τατοΐου (η μελέτη θα παρουσιαστεί χωριστά) και τη χρηματοδότησή του από το τρέχον ΕΣΠΑ με κονδύλια ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. «Για την ιστορία, να πω ότι τα 10 εκατομμύρια ευρώ υπήρχαν στο παρελθόν αλλά επεστράφησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε η υπουργός. Τον τελευταίο χρόνο εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 70 νέα έργα (σε σύνολο 242 έργων) προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις νέες εντάξεις η απορροφητικότητα, υπογράμμισε η κ. Μενδώνη, βελτιώθηκε κατά 8%.

Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία επενδύσεων που «περνάνε» μέσα από το υπουργείο, όπως π.χ. το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, το master plan του ΟΛΠ, την επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στην Αφάντου της Ρόδου. Τις επόμενες μέρες θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του «Ακροπόλ». Στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί και τροπολογία με την οποία θα επιτραπεί η έκδοση voucher διάρκειας 18 μηνών για όσους έβγαλαν εισιτήριο για παραγωγές που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Αν το voucher δεν χρησιμοποιηθεί, οι κάτοχοι θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω.

Απολογισμός χρονιάς, νέοι στόχοι και θεσμοί-3

Ο Δάφνις Κόκκινος, ύστερα από 27 χρόνια στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ, επιστρέφει στην Ελλάδα για την ανάληψη της διεύθυνσης της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Φαίνεται πάντως ότι το υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς όταν θέλουν μπορούν και κάνουν θαύματα. Για παράδειγμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προβάλει το αφιερωμένο στους γιατρούς και νοσηλευτές ρεσιτάλ της σταρ της όπερας Ανίτα Ρατσβελισβίλι από τη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας (στις 18 Ιουλίου) σε όλο τον κόσμο, δωρεάν, μέσω live streaming υψηλής ευκρίνειας και ήχου και μέσω αναμετάδοσης από την ΕΡΤ και την EBU. Tο Εθνικό Θέατρο θα κάνει το ίδιο με την παράσταση των «Περσών» στις 25 Ιουλίου από την Επίδαυρο για τους θεατές του εξωτερικού. Σε χρόνο-ρεκόρ στήθηκε το «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σηκώθηκε» η ιστοσελίδα digitalculture.gov.gr, που περιέχει όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος με επιλογή για κράτηση θέσης από τους χρήστες. Δικαίως, λοιπόν, η κ. Μενδώνη, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της από τους δύο γενικούς γραμματείς μέχρι την ομάδα του γραφείου της και ιδιαιτέρως τον διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη. Την ίδια ώρα όμως πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα μοιάζει να χρειάζονται ένα θαύμα για να ολοκληρωθούν, όπως η επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η κατασκευή του αναβατορίου στην Ακρόπολη ή ακόμα και η τοποθέτηση διευθυντή στο ανοικτό πια ΕΜΣΤ. Ανάμεσα στους στόχους της νέας χρονιάς είναι και η θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή