#StaySafe. Δρ Αλεξάνδρα Αθανασίου: Μην ξεχνάμε τις εξετάσεις πρόληψης

#StaySafe. Δρ Αλεξάνδρα Αθανασίου: Μην ξεχνάμε τις εξετάσεις πρόληψης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση της πανδημίας μάς υπενθύμισε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη θυμήθηκαν πόσο σημαντική είναι. Εξίσου σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι προληπτικές εξετάσεις, στις οποίες πρέπει να είμαστε συνεπείς, διότι πραγματικά μπορούν να μας γλιτώσουν τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σοβαρές εκστρατείες ενημέρωσης, τουλάχιστον για εμάς τις γυναίκες, έτσι ώστε να θέσουμε τα ετήσια τσεκ-απ μαστού και το paptest ως προσωπική και ανυπέρβλητη προτεραιότητα. «Δυστυχώς, όμως, είναι συχνό το φαινόμενο μια γυναίκα να παραμελεί τη δική της υγεία, τη στιγμή που φροντίζει εκείνη του συζύγου, των παιδιών, των γονέων ή λοιπών συγγενών της», λέει η διευθύντρια του Κέντρου Απεικόνισης Μαστού του «Μητέρα», δρ Αλεξάνδρα Αθανασίου.

«Επίσης, βλέπουμε εν γένει ανθρώπους να έχουν δαιμονοποιήσει τα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι εκεί μπορεί να έρθουν σε επαφή με την COVID-19, τη στιγμή που κυκλοφορούν με μεγάλη άνεση σε ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ. Ολα τα νοσοκομεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, έχουν λάβει πρώτα τα πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία τόσο του ιατρικού προσωπικού όσο και των ασθενών. Οπότε, η δικαιολογία πως δεν πάμε να κάνουμε τις εξετάσεις πρόληψης για να μην κολλήσουμε κάτι, πραγματικά δεν στέκει. Τα πάντα έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης, με τη χρήση μάσκας αλλά και με προκαθορισμένα ραντεβού», σημειώνει η ιατρός.

#StaySafe. Δρ Αλεξάνδρα Αθανασίου: Μην ξεχνάμε τις εξετάσεις πρόληψης-1

Ο ιατρός Γ. Παπανικολάου, πρωτοπόρος στην πρόληψη του καρκίνου.

Ενας από τους σπουδαιότερους λόγους, σύμφωνα με τη κ. Αθανασίου, που οι προληπτικές εξετάσεις είναι καίριας σημασίας, δεν αφορά μόνο το ίδιο μας το σώμα, αλλά και την ψυχολογία μας: «Εχω δει στα χρόνια που εργάζομαι γυναίκες οι οποίες καθυστέρησαν ή αμέλησαν να κάνουν λ.χ. μια μαστογραφία και όταν τελικά πήγαν να εξεταστούν πήραν μια κακή διάγνωση. Δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τον φόβο που νιώθει κάθε άνθρωπος μπροστά στην ασθένεια, αλλά και το ενοχικό σύνδρομο. Λένε μέσα τους “εγώ φταίω που αρρώστησα, δεν με φρόντισα”, ενώ πρέπει να συγκροτηθούν και να συσπειρώσουν όλες τις ψυχικές τους δυνάμεις».

«Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η επιστήμη μας παρέχει πολλά μέσα για να μπορέσουμε να προλάβουμε μια κακή εξέλιξη της υγείας μας, αρκεί να κάνουμε εξετάσεις πρόληψης και να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας όταν ανακύπτει κάτι», προσθέτει. «Ομως αυτό δεν αρκεί. Η πανδημία μάς δίνει μια ευκαιρία να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να δούμε ότι η διατροφή, η άσκηση και η θετική διάθεση μας βάζουν στο πνεύμα του να προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή