Φρένο από την Ευρώπη στον Ερντογάν

Φρένο από την Ευρώπη στον Ερντογάν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να κέρδισε κάποιους πόντους στην τουρκική κοινή γνώμη ο Ερντογάν, με την απόφασή του να μετατρέψει σε τζαμί τον ναό της Αγίας Σοφίας. Ωστόσο, οι διαστάσεις που πήρε παγκοσμίως η υπόθεση –ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τον πόνο του για την εξέλιξη– φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς καλοθελητές στην Ευρώπη. Και είναι βέβαιο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τα χατίρια της Τουρκίας ή δείχνουν ανοχή στις προκλήσεις της στην Αν. Μεσόγειο, είτε γιατί φοβούνται τη ροή των μεταναστών που ελέγχει ο Ερντογάν (βλέπε Βερολίνο) είτε επειδή έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ακόμη και με πωλήσεις όπλων στην Τουρκία – γερμανικά υποβρύχια κατασκευάζονται για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μία ισπανοτουρκική κοινοπραξία κατασκευάζει το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο.

Γι’ αυτό η Τουρκία «αλωνίζει» στην Αν. Μεσόγειο –υπογράφει παράνομες συμφωνίες και στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, απειλεί με έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ και εμποδίζει τις γεωτρήσεις ξένων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ–, ενώ οι Βρυξέλλες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μόλις τώρα κάτι έχουν αρχίσει να ψελλίζουν περί κυρώσεων.

Η πολιτική τζιχάντ κατά της Αγίας Σοφίας –όπως εύστοχα αποκάλεσε τον εξισλαμισμό του ναού ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος– δείχνει πως ο Ερντογάν δεν κάνει τσαμπουκάδες μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα για να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους φανατικούς ισλαμιστές μέσα κι έξω από την Τουρκία, αλλά και για να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος των ισλαμικών χωρών της περιοχής.

Ο εξισλαμισμός της Αγίας Σοφίας κρούει, δηλαδή, τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη. Και συμπίπτει με την κρίσιμη παρέμβαση Μακρόν ότι «η Μεσόγειος δεν μπορεί να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη χωρίς εμάς και δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις» (βλέπε Ρωσία και Τουρκία). «Μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μεσόγειο είναι αναγκαιότητα και επιτακτικότητα», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική πλευρά, που έχει αναδείξει επανειλημμένως την προκλητική συμπεριφορά του «σουλτάνου», να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να επιτύχει τη λήψη αντιμέτρων κατά της Αγκυρας. Να βάλει φρένο με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και καθοδήγηση στις νέες επιθετικές κινήσεις Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή