Κορωνοϊός: Ελεγχοι και πειθαρχία κρίνουν την πορεία των μέτρων

Κορωνοϊός: Ελεγχοι και πειθαρχία κρίνουν την πορεία των μέτρων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρηση, τουλάχιστον προσώρας, των υφιστάμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση για την εφαρμογή τους, χωρίς εκπτώσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη την Τετάρτη από την κυβέρνηση, εν μέσω της «επιστροφής» του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, με τον άνοιγμα των συνόρων και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα κινήσεις, το πλαίσιο βρίσκεται συνεχώς υπό εξέταση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στο εσωτερικό, όσο και εκτός συνόρων.

Στην παραπάνω κατεύθυνση έδειξε σαφώς με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο είναι επαρκές», προσθέτοντας πως υπάρχουν, ωστόσο, ζητήματα εφαρμογής του και ζητώντας «αυστηροποίηση στους ελέγχους, χωρίς εκπτώσεις».

«Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με πιθανό δεύτερο κύμα, όσα έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται»,  σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα και  την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατεγράφησαν 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, αισθητά λιγότερα από τα 58 της Τρίτης. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τα οκτώ εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ εννέα ήταν τα εισαγόμενα, με τέσσερα να καταγράφονται στις πύλες εισόδου και πέντε να αφορούν πολίτες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. 

Πάντως, τα μειωμένα αριθμητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν σήμερα, δεν θα πρέπει να αποτελούν πηγή εφησυχασμού, όπως έχει τονιστεί άλλωστε από την επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή αθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «έξαρση της νόσου» και έθεσε θέμα επαναφοράς κάποιων μέτρων που είχαν αρθεί πρόσφατα, όπως το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. «Ισως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο). Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», είχε τονίσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή