Η Αγκυρα επαναφέρει τους οκτώ στο προσκήνιο

Η Αγκυρα επαναφέρει τους οκτώ στο προσκήνιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα έκδοσης των οκτώ πρώην Τούρκων στρατιωτικών στους οποίους έχει δοθεί άσυλο έθεσε χθες για ακόμα μία φορά ο πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, τηρώντας τη διπλωματική… παράδοση που έχει δημιουργηθεί από το 2016 για το θέμα. Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων, ο κ. Οζουγκέργκιν χαρακτήρισε λάθος τη μετατροπή του ζητήματος της Αγίας Σοφίας σε διμερές θέμα ή σε σύγκρουση πολιτισμών-θρησκειών, μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Είναι μια ολισθηρή προσέγγιση, είπε, εκτιμώντας ότι μια τέτοια στάση ενισχύει την πόλωση. Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει συζήτηση για τη μετατροπή της σε τζαμί και στην ίδια την Τουρκία. Ο κ. Οζουγκέργκιν εξέφρασε κατανόηση για τις ευαισθησίες των Ελλήνων, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία διαθέτει μακρά εμπειρία στη συντήρηση μνημείων.

H συνάντηση με τους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου έγινε επί τη ευκαιρία της τέταρτης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ο Τούρκος πρέσβης επανέλαβε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την παροχή ασύλου στους οκτώ πρώην στρατιωτικούς που –σύμφωνα με την Τουρκία–ενέχονται στην προσπάθεια ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. «Περιμένουμε τέσσερα χρόνια τώρα για την έκδοσή τους», ανέφερε ζητώντας «να αποδοθεί δικαιοσύνη». Μάλιστα είπε ότι η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης και για άλλους ύποπτους («τρομοκράτες που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, στελέχη ακροαριστερών οργανώσεων, γκιουλενιστές»). Κατά τη γνώμη του πρέσβη της Τουρκίας, η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να υιοθετεί τη θέση «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», σε μία σειρά από θέματα, από τις οργανώσεις, που η Aγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές (ΡΚΚ, DHKP-C) ώς τη Λιβύη.

Στην Κωνσταντινούπολη γίνονται προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΚΡ, η εξέλιξη αυτή τον χαροποίησε. «Για αυτούς που αγνοούν την οικειοποίηση των πέντε αιώνων και επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Αγία Σοφία με βάση το καθεστώς που υπήρχε πριν από την άλωση, θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για μια απλή απερισκεψία. Εξάλλου, δεν έχουμε ξεχάσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους, σύμφωνα με τα οποία η καταπίεση ξεκίνησε το 1453. Σίγουρα, γνωρίζουμε και εμείς και όλο το έθνος  πολύ καλά το ποιοι έχουν γράψει αυτά τα συνθήματα» είπε, επίσης, ο κ. Ερντογάν αφήνοντας αιχμές προς το εσωτερικό. Την απογοήτευσή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 950/20 μετακίνησε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», λίγο νοτιότερα απ’ ό,τι βρίσκεται σήμερα, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, για συνέχιση των ερευνών από τις 18 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Την Τρίτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στο Ισραήλ, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Αβίβ Κοχαβί, με τον οποίον και συζήτησαν για θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε κοινή αντίληψη για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο. Κοινός παρονομαστής των συνομιλιών ανάμεσα στους κ. Φλώρο και Κοχαβί ήταν ότι είναι σημαντική η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφωνήθηκε, ακόμα, η συμμετοχή Ελληνα αξιωματικού στη Σχολή Εθνικής Αμυνας του Ισραήλ, για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεργασίας των δύο χωρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή