Τα μαχαιρώματα στις παράγκες της Μόριας

Τα μαχαιρώματα στις παράγκες της Μόριας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 11 παρά, νύχτα Κυριακής 5 Ιουλίου. Μια ομάδα αιτούντων άσυλο από την Αφρική στράφηκε εναντίον Αφγανών, στον ανατολικό ελαιώνα της Μόριας, την περιοχή που αποκαλείται «ζούγκλα», μια νάιλον παραγκούπολη πάνω σε αναβαθμίδες. Ακολούθησε και δεύτερη επίθεση, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Ο απολογισμός ήταν ένας νεκρός 19χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού και δύο τραυματίες Αφρικανοί χτυπημένοι με μαχαίρι στην κοιλιά και στον μηρό. Αφορμή των συγκρούσεων ήταν η κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου δέκα ημέρες νωρίτερα, η οποία δεν είχε καταγγελθεί στην αστυνομία. Αυτά δεν ήταν τα πρώτα μαχαιρώματα στον καταυλισμό.

Πέρα από τον υπερπληθυσμό, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, καθώς και την πολύωρη αναμονή σε ουρές για την καθημερινή σίτιση ή χρήση τουαλέτας, οι αιτούντες άσυλο στη Μόρια έχουν να αντιμετωπίσουν και την εγκληματικότητα. Από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μαχαιρώματα στον καταυλισμό, ενώ οι επιθέσεις ξεπερνούν πλέον τις 15.

Σε αρκετά περιστατικά δεν γίνονται συλλήψεις επ’ αυτοφώρω. Μέχρι να παρέμβουν οι διμοιρίες των αστυνομικών ή ομάδες ΟΠΚΕ οι δράστες έχουν προλάβει να διαφύγουν. Οπως λέει στην «Κ» αστυνομικός που επιχειρεί στη Λέσβο, λόγω της χαοτικής διάρθρωσης του καταυλισμού, ο εντοπισμός των θυτών επιτυγχάνεται συνήθως έπειτα από ημέρες ή εβδομάδες με τη διαδικασία της αναγνώρισης. Κάποιος τραυματίας μπορεί να έχει συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και άλλος να υποδείξει μια σκηνή για να ακολουθήσουν έπειτα προσαγωγές υπόπτων. Υπάρχουν όμως και υποθέσεις που λύνονται με τη συνδρομή της τύχης, όπως συνέβη τον προηγούμενο μήνα.

Στις 3 Ιουνίου 2020 αστυνομικοί του τμήματος Καλλονής σταμάτησαν για έλεγχο ρουτίνας έναν 20χρονο Αφγανό στην περιοχή της Αρίσβης, πάνω από 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια. Διαπίστωσαν ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης για τη δολοφονία 16χρονου ομοεθνούς του. Δύο μήνες νωρίτερα κοντά στη βόρεια πύλη του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ο φερόμενος ως δράστης έπειτα από διαπληκτισμό μαχαίρωσε στον αριστερό μηρό τον ανήλικο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε το επόμενο πρωί.

Ηδη από τον πρώτο μήνα του έτους, σε διάστημα δύο ημερών η Μόρια μετρούσε δύο νεκρούς από μαχαίρωμα. Στις 14 Ιανουαρίου πέθανε κατά τη νοσηλεία του 19χρονος αιτών άσυλο από το Κονγκό, ο οποίος είχε χτυπηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ηταν ένας από τους 57 διασωθέντες ναυαγίου τον Ιούνιο του 2019. Επτά άνθρωποι πνίγηκαν τότε από ανατροπή της βάρκας, μόλις 2,5 μίλια ανοιχτά των ακτών της Λέσβου. Το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου οκτώ υπήκοοι Υεμένης διαπληκτίστηκαν με ομάδα Αφγανών στη Μόρια. Ενας εκ των τελευταίων μαχαίρωσε πέντε φορές στο πρόσωπο, στον γλουτό και στον μηρό έναν 20χρονο, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, αστυνομικοί πεζής περιπολίας εντός της Μόριας πρόλαβαν να παρέμβουν εγκαίρως, προτού υπάρξει θύμα. Ξημερώματα της 23ης Μαΐου ακινητοποίησαν έναν 26χρονο Αφγανό, ο οποίος προσπάθησε να ληστέψει 17χρονο συμπατριώτη του κοντά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου στον καταυλισμό. Πάνω του βρήκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι με λάμα μήκους 38 εκατοστών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή