Βαρύ κατηγορώ για Παπαγγελόπουλο

Βαρύ κατηγορώ για Παπαγγελόπουλο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ συνολικά αδικήματα κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Το τελικό πόρισμα της κυβερνώσας παράταξης αναφέρεται τόσο στην υπόθεση Novartis όσο και στις υποθέσεις των κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, ενώ γίνονται και συγκεκριμένες αναφορές για «στοχοποίηση» εισαγγελικών λειτουργών. Στο πόρισμα της Ν.Δ. παρουσιάζεται «το σύστημα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, από τον τέως αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο με την αρωγή δημοσιογράφων και άλλων φυσικών προσώπων στην προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, σε σειρά υποθέσεων». Ως προς την υπόθεση της «σκευωρίας  Novartis» το πόρισμα παραθέτει γεγονότα που «δείχνουν την ενορχήστρωση και εκτέλεση του σχεδίου», ενώ αξιολογούνται ιδιαίτερα οι μαρτυρικές καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Ράικου, Ιωάννη Αγγελή, Ευγενίας Κυβέλου και Ξένης Δημητρίου, που «παραδέχεται ότι ο Αγγελής της κατήγγειλε τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Αξιολογούνται, επίσης, οι καταθέσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, όπως οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και Ν. Μανίας που κατέθεσαν πως δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να καταθέσουν στοιχεία εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Αναλυτική αναφορά γίνεται για «πράξεις και παραλείψεις» που οδηγούν στην πρόταση για την άσκηση δίωξης. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως δεν έγινε άμεση αποστολή του φακέλου στη Βουλή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και δεν απεστάλη στη Βουλή φάκελος για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών το 2015. Το πόρισμα αναφέρει ακόμα πως από το αποδεικτικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι «ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Σάμπυ Μιωνή, αφού στο πόρισμα περιγράφεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης, τονίζεται η άσκηση ποινικής δίωξης για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου καθώς και η κακουργηματική απόπειρα εκβίασης.

Εν κατακλείδι, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για τα εξής αδικήματα: Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Παράβαση καθήκοντος. Απόπειρα εκβίασης. Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου. Δωροληψία υπαλλήλου. Εγκληματική οργάνωση και συμμορία.

Με το πέρας της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπούγας δήλωσε: «Εννέα μήνες προδικασίας, δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων, χιλιάδες έγγραφα, περισσότερες από 235.000 σελίδες δικογραφίας, είναι πάνω – κάτω το υλικό το οποίο θα οδηγήσει, κατά πάσα βεβαιότητα, την ολομέλεια της Βουλής στην έγκριση του πορίσματος της Ν.Δ. η οποία προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Ο κ. Μπούγας πρόσθεσε πως «με το πόρισμα προτείνεται αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα (σ.σ. πρόκληση και προσφορά για τέλεση κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση) και η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα».

Το ΚΙΝΑΛ

Την άσκηση δίωξης για οκτώ αδικήματα στον Δ. Παπαγγελόπουλο προτείνει το ΚΙΝΑΛ στην πορισματική του έκθεση: Της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική και πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, της παράβασης καθήκοντος, της κακουργηματικής εκβίασης, της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και υπαλλήλου, καθώς και της οργάνωσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Από το ΚΙΝΑΛ τονίζουν πως το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον Δ. Παπαγγελόπουλο «επιχείρησε να σπιλώσει Ελληνες πολιτικούς».

«Παράνομη και κατάπτυστη»

Με ιδιαίτερα οξύ τρόπο αντέδρασε στο πόρισμα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη. Στη δήλωσή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής ολοκλήρωσε τον ευτελισμό του Συντάγματος, κάθε έννοιας νομιμότητας και της αποστολής της ως κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αγνόησε για να αποκρύψει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Προφανώς τρέμει την ανεπάρκεια του πορίσματος Ζαχαρή, σε σύγκριση με το πόρισμα Σοφουλάκη. Τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή