Αξιοποίηση της ορθόδοξης κληρονομιάς

Αξιοποίηση της ορθόδοξης κληρονομιάς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνές κέντρο ανάδειξης της ορθόδοξης οικουμενικής κληρονομιάς φιλοδοξεί να αποτελέσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μέσω του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» που ίδρυσε.

Ειδικότερα, διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του Κέντρου Αριστείας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και οι κοσμήτορες της Θεολογικής Σχολής Απόστολος Νικολαΐδης, της Φιλοσοφικής Σχολής Αχιλλέας Χαλδαιάκης και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μιχαήλ Σπουρδαλάκης. Τη σκυτάλη έλαβαν με προσφωνήσεις ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας και έξαρχος Ωκεανίας κ. Μύρων (Κτιστάκης), ο σοφιολογιώτατος ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, και εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και φορέων. Κοινός παρονομαστής των ομιλητών ήταν η εκδήλωση αυξημένου ενδιαφέροντος από ένα ευρύτατο φάσμα της πολιτικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής σφαίρας, ώστε το Κέντρο Αριστείας σύντομα να καταστεί σημείο αναφοράς του ορθόδοξου ακαδημαϊκού γίγνεσθαι σε διεθνές και διαθρησκειακό επίπεδο, όπως επιβάλλει η πολυπολιτισμική εποχή, στην οποία ζούμε.

Με τις παρεμβάσεις τους, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, επεσήμαναν τη σημασία και το εύρος του επιστημονικού έργου, αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο, που γίνεται στα σχετικά τμήματα, αλλά και στο ΕΚΠΑ ευρύτερα, αναφορικά με τη μελέτη των θρησκειών και του θρησκευτικού φαινομένου στην ιστορική, αρχαιολογική, ανθρωπολογική, πολιτικο-κοινωνική, διαπολιτισμική και θρησκειολογική τους διάσταση. «Η ανάδειξη και επέκταση του έργου αυτού και με όχημα τις δομές και δραστηριότητες του Κέντρου Αριστείας προσδίδει σαφές συγκριτικό διεθνές πλεονέκτημα στο ΕΚΠΑ στον χώρο ανάδειξης της ορθόδοξης κληρονομιάς εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ τοποθετεί το Ιδρυμα σε υψηλή και αναγνωρίσιμη θέση στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη του διαθρησκειακού διαλόγου» ανέφερε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θάνος Δημόπουλος.

Ιδιαίτερα θετικό γεγονός ήταν η ενεργός συμμετοχή ικανού αριθμού νέων ερευνητών (υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών) του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι παρακολούθησαν την πρώτη συνάντηση εργασίας του Κέντρου και ενημερώθηκαν για την επιστημονική φυσιογνωμία και τις δραστηριότητες του φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή