Τα οικονομικά σκάνδαλα του Χουάν Κάρλος

Τα οικονομικά σκάνδαλα του Χουάν Κάρλος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές του τέως Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος, στοιχεία που έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση όλη τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Οι Ισπανοί γαλαζοαίματοι βρίσκονται στο επίκεντρο ενδελεχούς έρευνας χωρίς, ωστόσο, να προμηνύεται ότι πρόκειται να απολέσουν την ασυλία που χαίρουν λόγω του αξιώματός τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι απόγονοί τους.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε πριν από έξι χρόνια από τον ισπανικό θρόνο υπέρ του γιου του, Φιλίππου. Την απόφαση αυτή φαίνεται να έλαβε μετά σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και ένα άκρως αμφιλεγόμενο σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, τη στιγμή που η Ισπανία δοκιμαζόταν σκληρά από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ακόμα και μετά την παραίτησή του, τα σκάνδαλα εξακολουθούν να στιγματίζουν τη ζωή του τέως μονάρχη, παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες του Φιλίππου να «καθαρίσει» τον θεσμό από τη βαριά σκιά του πατέρα του.

Αραβική «δωρεά»

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο τέως μονάρχης για τη σύναψη συμφωνίας 6,7 δισ. ευρώ με ισπανική κοινοπραξία, για την κατασκευή της υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Μέκκας και Μεδίνας. Την ίδια στιγμή, Ελβετοί εισαγγελείς ερευνούν λογαριασμούς που διατηρούσαν ο Χουάν Κάρλος και οι υποτιθέμενοι συνεργάτες του στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα έγγραφα της ελβετικής εισαγγελίας, ο τέως βασιλιάς έλαβε «δωρεά» 100 εκατ. δολαρίων από τον Σαουδάραβα μονάρχη, την οποία κατέθεσε σε εξωχώριο λογαριασμό, το 2008.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δώρισε στην πρώην ερωμένη του Κορίνα Λάρσεν 65 εκατ. ευρώ από τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική ιστοσελίδα El Confidencial ανέφερε ότι ο Χουάν Κάρλος έκανε μηνιαίες αναλήψεις 100.000 ευρώ από τον εξωχώριο λογαριασμό, κατά την περίοδο 2008 και 2012, προκειμένου να καλύψει ορισμένα έξοδα της βασιλικής οικογένειας. Ο Ισπανός τέως μονάρχης έχει ισχυριστεί πως ουδέποτε αποκάλυψε στον γιο του ότι ήταν δικαιούχος δύο εξωχώριων λογαριασμών, χωρίς, ωστόσο, να σχολιάσει περαιτέρω τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή