Αποχωρούν από το Χονγκ Κονγκ οι NY Times

Αποχωρούν από το Χονγκ Κονγκ οι NY Times

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά των γραφείων τους από το Χονγκ Κονγκ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας γνωστοποίησαν την Τρίτη οι New York Times, παραθέτοντας ως αιτία τις εντεινόμενες προσπάθειες της Κίνας να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της ασιατικής μεγαλούπολης. Εδώ και δεκαετίες, το Χονγκ Κονγκ λειτουργεί ως κόμβος για δεκάδες ξενόγλωσσα πρακτορεία ειδήσεων, λόγω της πλούσιας παράδοσης της ελευθερίας του Τύπου, της γειτνίασης της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα και της σημασίας της στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, ο σαρωτικός νόμος εθνικής ασφάλειας που ψηφίστηκε από την Κίνα τον Ιούνιο έχει αναστατώσει τις διεθνείς ειδησεογραφικές οργανώσεις, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της πόλης ως πόλου δημοσιογραφίας στην Ασία.

Νόμος – εμπόδιο

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί υπάλληλοι των ΝΥT στο Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις και καθυστερήσεις στην εξασφάλιση αδειών εργασίας, εμπόδια που είναι συνηθισμένα στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά σπάνια αποτελούσαν πρόβλημα στη μεγαλούπολη της Ασίας. «Ο νέος κινεζικός νόμος περί εθνικής ασφάλειας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ δημιουργεί μεγάλη σύγχυση σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων κανόνων στην επιχείρησή μας και τη δημοσιογραφία γενικότερα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συντάκτες και τα στελέχη των ΝΥT σε επιστολή που δημοσίευσαν την Τρίτη. «Πιστεύουμε ότι είναι συνετό να προχωρήσουμε σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε να διαφοροποιούμε την παρουσία μας στην περιοχή», συμπλήρωσαν.

Η μεταφορά των γραφείων της εφημερίδας ακολουθεί την απόφαση των Αρχών του Χονγκ Κονγκ να αρνηθούν την ανανέωση της άδειας εργασίας του Κρις Μπάκλεϊ, βετεράνου ανταποκριτή των ΝΥΤ στην Κίνα, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να ακολουθηθεί από κάποια επίσημη εξήγηση.

Ο Μπάκλεϊ συμμετέχει στην εφημερίδα από το 2012, καλύπτοντας εκτενώς τη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων από το Πεκίνο, καθώς και τα αρχικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κινεζική κυβέρνηση.

Στο παρελθόν, ο βετεράνος δημοσιογράφος είχε στοχοποιηθεί συχνά από κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της ηπειρωτικής Κίνας, λόγω της θεματολογίας του ερευνητικού του ρεπορτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή