Κορωνοϊός: Επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

Κορωνοϊός: Επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να μπει «φρένο» στη χαλάρωση, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε πως επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα. Όπως είπε, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 6 μ.μ. από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέπονται από τις 20 Ιουλίου οι πτήσεις από τη Σουηδία, αντί για τις 22 Ιουλίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στάθηκε δε στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, παρατήρησε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον Προμαχώνα, ωστόσο έκανε λόγο και για εσωτερική χαλάρωση. Επεσήμανε δε ότι κυριότεροι εχθροί είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι τονίστηκε πως το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά δόθηκε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων, προκειμένου να τηρούνται μέτρα. Περιέγραψε εξάλλου ως προτεραιότητα να σταλεί το μήνυμα ότι οι έλεγχοι γίνονται, ενώ σημείωσε ότι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό όργανο με βάση τα καθημερινά δεδομένα. Διευκρίνισε δε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, αλλά όχι με τιμωρητική διάθεση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής για καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες απόψεις. Επανέλαβε εξάλλου ότι αν κριθεί αναγκαίο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου.

Τι είπε για τα αναδρομικά

Αναφερόμενος στα αναδρομικά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. «Δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές οι συνταξιούχοι και να τρέχουν σε δικηγόρους. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι είναι θέμα λίγων ημερών η ολοκλήρωση της συζήτησης με τους θεσμούς για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Η αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι:

  • Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ε.Ε.
  • Κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.
  • Να μην υπάρξουν πρόσθετες προϋποθέσεις.

«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στις ανάγκες των καιρών, ώστε να ανακάμψουν οι οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι» τόνισε ενώ πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας και το εάν τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Πέτσας ανέφερε μεν ότι βασικό θέμα της συνόδου είναι το Tαμείο Ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτά τα ζητήματα διαμορφώνονται σιγά – σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα». «Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι είναι «ιστορικό λάθος» εκ μέρους της Τουρκίας.

Μεταναστευτικό: Το κράτος αναλαμβάνει το πρόγραμμα Εστία ΙΙ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπεγράφη την Τετάρτη τριμερής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Εστία II». Με τη συμφωνία αυτή, το υπουργείο αναλαμβάνει πλέον την υλοποίηση του προγράμματος, την εποπτεία του οποίου είχε έως τώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησης 91,5 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την συνέχιση και τη διεύρυνση του προγράμματος, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε επίσης:

Σε εγρήγορση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα με τους Βρετανούς τουρίστες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή