DBRS: Η μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ενισχύει την αγορά κατοικίας

DBRS: Η μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ενισχύει την αγορά κατοικίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ενισχύει την αγορά κατοικίας στη χώρα που εμφανίζεται ανθεκτική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar. Οσο για την προοπτική της αγοράς, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, πρόσθεσε ο καναδικός οίκος.

Η έκθεση για την ελληνική στεγαστική αγορά που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη υπογράμμισε τη σημασία του περιορισμού της γραφειοκρατίας για την έλευση αγοραστών.

«Η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με την ψηφιοποίηση ενός σημαντικού αριθμού διαδικασιών αποτιμάται ως θετική, και εφόσον συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα,» δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του DBRS Morningstar, Σπυριδούλα Τζήμα.

Παρά την επιδημία του κορωνοϊού, που επηρέασε από το πρώτο τρίμηνο την αγορά κατοικίας δεδομένης της εξάρτησης της τελευταίας από τους αλλοδαπούς αγοραστές, οι τιμές σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 6,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, επισήμανε η έκθεση, συνεχίζοντας την άνοδο κατά 9% τα έτη 2018 και 2019 μετά την πτώση 54% την περίοδο 2009-2017.

Οσο για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς για φέτος, θα εξαρτηθούν κυρίως από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και τον ρυθμό ανάκαμψης των αγορών των ξένων αγοραστών, από τη διάθεσή τους για ταξίδια και σε κάποιο βαθμό από την εμπιστοσύνη τους στην ευελιξία και τον χειρισμό της κρίσης από την Ελλάδα, ανέφερε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασία της και από την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο DBRS Morningstar, το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία εκτιμάται ότι είχε δυσμενείς συνέπειες στην κατασκευαστική δραστηριότητα και τις συναλλαγές ακινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς και τις τιμές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, παρά την πρόοδο στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τονίζεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά όσον αφορά στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, την υλοποίηση των συμβολαίων και τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή